Fødevarestyrelsen advarer børn og gravide om at spise frisk tun, det skyldes at den indeholder høje mængder af kviksølv. Det skriver Politiken.

Vi har i mange år ladet os fortælle, at fisk er meget sundt. Men nu viser det sig, at det ikke er alle slags fisk, der egner sig til alle dele af befolkningen. Fødevarestyrelsen advarer børn op til fjorten år, gravide, ammende kvinder og kvinder der ønsker at blive gravide, om at have et forbrug af frisk tun. De anbefaler, at man helt undgår den.

Problemet med den velkendte fisk er, at man med få mængder frisk tun får skadeligt høje mængder kviksølv med i købet. Kviksølvet kan skade udviklingen af børns og fostres hjerner.

’Vi skal sikre os, at vores anbefalinger beskytter forbrugerne og er opdaterede i forhold til nyeste viden. Vi vil derfor nu råde gravide og børn til at holde sig helt væk fra at spise bøffer fra de store tunfisk eller andre friske udskæringer af store rovfisk, der har det højeste indhold af kviksølv,’ siger Henrik Dammand Nielsen, som er kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Indtil nu havde Fødevarestyrelsen ellers anbefalet, at gravide kunne spise højst hundrede gram tun om ugen. Denne anbefaling er ikke god nok mener forskerne, hvilket har fået Fødevarestyrelsen til at komme med nogle nye anbefalinger:

Tun til børn og gravide

Kvinder, der ammer, er gravide eller forsøger at blive gravide, samt børn i alderen 3-14 år bør:

  • Ikke spiser udskæringer af de store rovfisk som tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk, escolar, rokke og haj
  • Højst spiser 1 dåse almindelig tun om ugen
  • Ikke spiser dåser med hvid tun eller albacoretun
  • Spise forskellige fisk, f.eks. rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn, sild og opdrættet laks. Gerne 350 gram fisk om ugen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Dåsetun indeholder mindre mængder kviksølv

Advarslerne imod indholdet af kviksølv fra frisk tun, gælder ikke tun fra dåse. Tun fra dåse indeholder ofte færre mængder kviksølv end tun-bøffer, da det ofte er yngre fisk der ikke har indtaget eller udviklet så store dele af det skadelige stof. Det mener fødevarestyrelsen. Man skal alligevel være opmærksom på at købe de dåser, som er mærket med MSC fra den bæredygtige produktion.

Hermed mener fødevarestyrelsen, at gravide, ammende og børn kan spise en dåse tun om ugen. De bør dog være opmærksomme på, at dåsen ikke indeholder hvid tun eller albacoretun.

Fødevarestyrelsen understreger dog, at børn under tre år helt burde undgå at spise tun.

Advarslerne stammer fra nye beregninger fra DTU Fødevareinstituttet og forskningsresultater, som viser at det er usikkert, hvor følsomme børn og fostre kan være over for indtagelse af kviksølv.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Fødevarestyrelsen