Regeringen, Enhedslisten og SF er i løbet af de sidste par dage blevet enige om, at en ny delaftale skal sikre 120 mio. kroner til økologipakken inden for de næste fire år. Økologipakken har til mål at fremme den økologiske innovation og eksport, plus at omlægge landbrugsområder og køkkener fra konventionelle til økologiske. Økologisk Landsforening er meget begejstrede over den nye økologipakke.

Regeringen, Enhedslisten og SF har lavet en delaftale som garanterer 120 mio. kr til økologipakken, som skal fremme den økologiske innovation og eksport, plus at omlægge landbrugsområder og køkkener til økologiske. Denne delaftale vil støtte op om den økologiske branche samtidig med at den vil skabe job.

‘Naturen, forbrugerne og dyrene vinder, når regeringen fastholder en offensiv, dansk økologipolitik. Samtidig vil aftalen skabe eksportindtægter og jobs, og bakke op om de økologiske landmænd og kommuner, der driver økologi frem.  Vi takker for både tilliden og lydhørheden,’ siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening – Danmarks forening af økologiske landmænd, virksomheder og forbrugere.

Delaftalen sikrer 30 millioner kroner hvert år de næste fire år. Økologisk Landsforening har, sammen med forligsparterne, haft særligt fokus på den økologiske eksportfremme, omstilling af landets offentlige køkkener, og en form for innovation der skal løfte økologernes konkurrencedygtighed. Derudover har de også valgt at lægge fokus på at løfte rådgivningen for de konventionelle landmænd, som overvejer at lægge om til økologi.

‘Der er interesse for økologi hos flere landmænd. Stigende økologisk salg kombineret med innovation og styrkede udbytter i marken gør økologi til en lettere udviklingsvej for mange landbrug,’ siger Per Kølster.

Foreningen fremhæver også aftalens støtte til biodiversitet eller Arkegårde. Aftalen har nemlig valgt at støtte med 10 millioner kroner, der skal være med til at bevare danske plantesorter og husdyrracer.

Danmark skal forblive verdensleder i økologisk salg

Aftalen har til formål at fremme økologisk salg og eksport, der er nemlig ambitioner om at Danmark skal forblive verdensleder i økologisk salg. Aftalen står til rådighed for omstillinger af offentlige konventionelle køkkener til økologiske køkkener, og sidst skal aftalen sikre et fremstød inden for det økologiske salg både inden og uden for de danske grænser. På den måde vil det være muligt at fremme eksporten og bearbejdning af udenlandske supermarkedskæder på både de tætte eksportmarkeder som Sverige, Tyskland og Benelux, men også de fjerne markeder som Kina, hvor den økologiske efterspørgsel bliver større.

‘Vi er meget glade for, at det lykkedes at få en aftale, der kan støtte en markedsindsats for økologi – herunder styrke offentlige indkøb af økologi og forbrugerforståelsen for den værdi, der ligger bag Ø-mærket for natur, dyrevelfærd og rene fødevarer. Eksportindsatsen vil give vores økologiske virksomheder en større bid af det hastigt voksende globale marked for økologisk fødevarer, som pt. er på 360 milliarder kroner, og som vokser år for år,’ siger Per Kølster.

Økologiske arker til truede dyr og planter

Ud over at skubbe på den økologiske vækst, bliver der sat yderligere 10 millioner kroner til side, for at bevare vores nuværende danske og truede plantesorter og husdyrracer. Det skal ske på en Biodiversitetsgård eller en Arkegård, med princippet om en ‘ark’, der redder de truede arter.

‘De økologiske Arkegårde skal bevare unikke danske husdyr og plantesorter. Og det er ikke bare nostalgi. Dyrenes og planternes gener er vigtige for fremtidens fødevareproduktion, ligesom vi har set det med de “gamle” kornsorters gennembrud i landbruget og i danskernes køkkener. Arkegårdene er en slags levende genbanker. Biodiversitet og genetisk mangfoldighed er grundlaget for en sund natur og sund fødevareproduktion. Ja, for livet,’ slutter Per Kølster.

Kilde:

http://www.okologi.dk/aktuelt/nyheder/2014/nov/finanslov-baner-vej-for-mere-oekologi-i-danmark.aspx