Der er utrolig mange fødevarer, som indeholder tilsætningsstoffer! Nogle af tilsætningsstofferne er naturlige, mens andre er kunstige. De naturlige tilsætningsstoffer kan fx være ægte citronsyre, som er lavet naturligt. Derfor er et tilsætningsstof som citronsyre tilladt i økologiske madvarer, det skriver kemienidinhverdag.dk.

Det er forskelligt hvad tilsætningsstofferne bruges til, de kan enten få maden til at holde sig længere, eller få den til at smage af mere. Varedeklarationen, altså beskrivelsen på fødevaren, fortæller dig hvilke tilsætningsstoffer der er i varen, men stoffet er beskrevet med en ‘e-kode’, som du muligvis ikke ved, hvad står for. Tilsætningsstofferne har meget lange kemiske navne, og derfor har man valgt at give dem numre. E’et foran tallet står for EU, fordi e-numrene er gældende og vedtaget i EU.

En del af e-numrene betænkes for at kunne udvikle allergier, selvom de er godkendt til at blive brugt i fødevareproduktionen. Det er blandt andet farvestofferne der betænkes for at kunne give allergi. Farvestoffet Tartrazin (E 102), er et azofarvestof, som man særligt tror er skurken bag en række allergier, da det er så stærkt at det også bruges i tøjproduktionen. Azofarvestofferne mistænkes ydermere også for at være skyld i blærekræft.

De 6 azofarvestoffer:

Gule farvestoffer:                    

  •  tartrazin (E 102)
  •  quinolin gul (E 104) (Er et naturligt farvestof, men er så stærkt som et kemisk)
  • sunset yellow (E 110)

Røde farvestoffer:

  • azorubin (E 122)
  • ponceau 4R (E 124)
  • allura red AC (E 129)

Farvestofferne finder man ofte i tøj, slik og energidrikke. Tilsætningsstoffet E 120 er et naturligt e-nummer, da det er lavet af skjoldet fra en lus, men det er stadig så stærkt at det kan give allergi. Stoffet finder man ofte i læbestift, energidrikke, røde pølser og ost.

 Varer og e-numre

Biodynamiske varer må indeholde 11 udvalgte e-numre. Varer der er kontrolleret økologisk, har tilladelse til at indeholde 49 udvalgte e-numre. Og til sidst har konventionelle ’almindelige’ fødevarer ret til at bruge 321 e-numre.

Se i tabellen her, hvad e-numrene gør ved maden:

E-nummer Navn Hvad de gør ved maden…
E 100 – E 180 farvestoffer maden ser mere spændende ud
E 200 – E 297 konserveringsmidler maden kan holde sig længere
E 300 – E 385 antioxidanter  maden kan holde sig længere
E 400 – E 495 emulgator og fortykningsmidler maden bliver ikke for tyndtflydende
E 500 – E 530 syrer, baser og salte forlænger holdbarheden og ændrer smagen
E 535 – E 585 antiklumpningsmidler gør at pulvere ikke klumper sammen
E 620 – E 900 aromaforstærkere skaber eller forstærker smagen
E 901 – E 927 overfladebehandlingsmidler maden kan holde sig længere og forhindrer at f.eks. slik klistrer sammen
E 938 – E 949 emballage-gasser og drivgasser maden kan holde sig længere
E 950 – E 967 kunstige sødestoffer gør maden sød, uden, at man bruger sukker

Forfatter: Redaktionen på ecolove