Europa-Parlamentet har godkendt en ny lov om forbud mod engangsartikler af plast, der skal træde i kraft inden 2021

Der skal ændringer til, hvis vi skal rede dyrelivet og verdenshavene fra at drukne i plastik –  80 procent af al det affald der er i verdenshavene er plastik, og det piner dyrelivet og ødelægger havmiljøet. Det er værd at tro på, at det er befolkningen rundt om i verden, som har ytret deres bekymring, der nu har ledt til dette forbud.

Bravo til Europa-Parlamentet for at gøre netop det. Sidste år rapporterede nyhedsmedierne om planen, men onsdag i denne uge stemte 560 medlemmer af Europa-Parlamentet for aftalen – med 35 stemmer imod – at følgende punkter vil blive forbudt i EU inden 2021:

  • Engangsbestik af plastik (gafler, knive, skeer, spisepinde)
  • Engangstallerkener af plastik
  • Plastik sugerør
  • vatpinde af plastik
  • Plastikballonpinde
  • Oxo-nedbrydelige plast- og fødevarebeholdere og udvidede polystyrenkopper

Og det er ikke alt. EU landende skal opnå et 90 procent indsamlingsmål for plastflasker inden 2029, og plastflasker skal indeholde mindst 25 procent genbrugt indhold inden 2025 og 30 procent inden 2030.

Men vent, det bliver endnu bedre! Der vil også være strengere anvendelse af “forurendede forbrug” – princippet, hvor producenten betaler for genbrug, snarere end det er forbrugerens ansvar. Tobaksvirksomheder skal dække omkostningerne ved offentlig indsamling af cigaretskod, som er det næststørste engangsprodukter af plast. Ligeledes med fiskeredskaber; producenter, og ikke fiskere, vil bære omkostningerne ved at indsamle net, der er gået tabt til søs.

Og hvorfor stoppe der? Andre engangsprodukter vil kræve en obligatorisk mærkning af de miljøskader de forårsager. Dette gælder for produkter som cigaretter med plastfiltre, vådservietter og hygiejnebind.

“Denne lovgivning vil reducere regningen efter miljøskader med 22 mia. Euro – den anslåede pris for plastforurening i Europa frem til 2030”, siger Lead MEP Frédérique Ries.

“Europa har nu en lovgivningsmodel til at forsvare og fremme på internationalt plan i lyset af den globale karakter af spørgsmålet om havforurening med plast. Dette er afgørende for planeten. ”

Så mens USA har travlt med at forbyde forbud mod plastikposer og have kulturelle krige over sugerør, arbejder europa nu på at udbedre de skader verdens befolkning samlet set er skyld i.

Kilde: phys.org

Forfatter: Redaktionen på ecolove