De kemikalier, der gør at dine vaske produkter er silkebløde, bliver forbudt fra alle kosmetiske produkter.

Det Europæiske Kemikalieagentur har meddelt, at kemikalierne Octamethylcyclotetrasiloxan (D4) og decamethylcyclopentasiloxan (D5) vil blive forbudt i de produkter, hvor det er nødvendigt at skylde efter med vand efter brug. Forbudet træder i kraft  januar 2020.

Selv de mest opmærksomme forbrugere, vil ikke engang ane at disse kemikalier bør undgås. Og der er en god grund til det: de er ikke farlige for mennesker ifølge videnskabelige vurderinger!  De er også kendt under navnet cyclomethicone (D4) og cyclopentasiloxan (D5).

I øjeblikket i følge EWG skin deep database skala, er D4 på et mellemniveau af ‘5’ og D5 med en ‘3’. Der er visse undersøgelser hos rotter som viser, at D4 kan forårsage reproduktionstoksicitet, men fordi de biologiske virkninger adskiller sig hos rotter, er disse testresultater usandsynligt, at de udgør en fare hos mennesker. Begge er også diskuteret i sammenhæng med hormonforstyrrelser, men videnskaben har endnu ikke noget definitivt svar for dette.

Disse farveløse til hvide, lugtfrie væsker fungerer perfekt i kosmetiske produkter. De hjælper med at give dem en god tykkelse, fugtighed og opløser let andre ingredienser i de glatte, silkeformede kosmetiske produkt, som folk ønsker. Men regulatorer er bekymrede for, at de forbliver i miljøet – som f.eks. PCB og dioxin, og fluorokemikalierne i non-stick produkter og brandslukningskum før dem – samt at det kan udgøre en fare for vandmiljøet.

For tiden er forbuddet begrænset til brugen af ​​D4 og D5 i vaskeprodukter. D4 og D5 kan fortsat bruges til at bidrage til hurtig tørring i solbeskyttelsesprodukter, deodoranter og andre produkter. Mens vil regulatorerne fortsætte med at studere dem. De forekommer også i produkter uden for personlig pleje, som f.eks. rensemidler, voks og polermidler samt generelle rengøringsprodukter.

D4 og D5 fungerer godt i disse produkter på grund af deres høje volatilitet, hvilket betyder, at de fordampes hurtigt. Det betyder, at de ikke går direkte ind i vandet som vaske produkter gør, men istedet går de i luften. D4 og D5 er blevet detekteret i luften til hvad der er blevet kaldt “alarmerende” niveauer, selvom ingen ved, om der er sundhedsmæssige virkninger ved at indånde disse kemikalier.

Den gode nyhed er at kemikalierne nedbrydes i sollyset til uskadelige stykker af silica (sand), kuldioxid og vand. Siloxan industrien har sammensat en webside om siloxaner for at hjælpe offentligheden med at forstå anvendelsen, og videnskaben af ​​disse kemikalier. Denne side nævner også D6, som ikke er underlagt den nuværende reguleringsaktion, men som også bliver undersøgt.

Disse regulationer og forbud har skabt en øget interesse, blandt de mennesker der interessere sig, for øget kontrol af kemiske risici, sikring af bæredygtighed og sikkerhed mod kemikalier; hvilke andre kemikalier er i øjeblikket “under radaren”, som vi bør være bekymrende for, men som endnu ikke er udtaget til seriøse undersøgelser ?

Kilder: www.ewg.org/www.mnn.com/www.cyclosiloxanes.org/

Forfatter: Redaktionen på ecolove