Innovatører fra en amerikansk modehøjskole har udviklet en metode til at dyrke bionedbrydelige tekstiler ved hjælp af levende organismer

Nu har et hold studerende på Fashion Institute of Technology i New York City, ledet af assisterende professor Theanne Schiros, udviklet en metode til at dyrke tekstiler ved hjælp af alger. Bionedbrydeligt tøj tilbyder en række miljøvenlige fordele, som at reducere affald på lossepladser for at sænke forureningsniveauet.

Teamet på Fashion Institute of Technology har skabt et garnlignende fiber fra alger. For at lave fiberen, ekstrakterede teamet alginat, et sukker, der findes i en slags alger kaldet kelp. De pulveriserer alginatet først og derefter blev det omdannet til en vandbaseret gel. I sidste trin drejede De gelen i fiberstrenger. For at farve fiberen brugte teamet ikke-kemiske pigmenter, som for eksempel knuste insektskaller. Herefter kan fibrene bruges til at strikke forskellige beklædningsgenstande.

tekstiler fra Kelp
Tekstiler fra Kelp

Stærk og fleksibel, viser fibrene potentiale som et omsætteligt bioengineret tekstil til tøj. Derudover er fibrene naturligt brandhæmmende og bionedbryder hurtigere end bomuld. Efter projektets succes har Theanne Schiros nu lanceret et biomaterialeselskab med hendes kollega Asta Skocir, kaldet AlgiKnit. Sammen håber de på en dag at producere tøj fremstillet af alger i kommerciel skala.

Bionedbrydelige tekstiler giver en løsning på affald og forurening produceret af modeindustrien. Hvilke andre materialer har potentiale til at skabe bionedbrydeligt tekstiler?

Hjemmeside: www.fitnyc.edu
Kontakt: www.twitter.com/FIT