Det er specielt blandt de unge at erhvervsbetingede hudsygdomme er stærkt stigende. Det kan der være flere grunde til, men de primære grunde er manglende forebyggelse samt en stigende brug af allergifremkaldende kemikalier i de produkter som der arbejdes med.

Stoffet metyl-isothiazolinon, er et konserveringsmiddel som oftest bliver brug i maling, men forefindes også i polerings- og rengøringsmidler samt i andre produkter til overfladebehandling. Det betyder at der er mange erhvervsgrupper som omgiver sig selv med allergifremkaldende stoffer.

Hudsygdomme er blevet en stigende erhvervsrisiko og rent faktisk udgør omkring en tredjedel af de erhvervsbetingede sygdomme. På nuværende tidspunkt er hudsygdomme de næstmest anmeldte men også den mest anerkendte form for erhvervssygdom.

En hudsygdom kan have hårde konsekvenser, det kan betyde at man får et handicap resten af livet, at man må stoppe sin uddannelse eller stoppe med sit erhverv. Undersøgelser viser faktisk at op mod 20% af frisørerne på frisøruddannelsen, har en eller anden form for eksem inden for studiets første halvandet år.

Frisørerne topper listen over erhvervsbetingede hudsygdomme og rækken fortsætter; bagere, kosmetologer, malere, slagtere, kokke, låsesmede, mekanikere, maskinarbejdere og lignende erhverv sidder alle i risiko zonen.

Derfor er det vigtigt at man er kritisk over for de kemikalier man arbejder med i hverdagen og tager de nødvendige forholdsregler.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde