Det statskontrollerede røde Ø-mærke har siden år 2009 haft selskab af Det Økologiske Spisemærke i bronze, sølv og guld – Det er et statskontrolleret bevis på, at spisesteder satser på økologi. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet der er økologiske. Spisestederne opgør økologiandelen i enten kroner eller kilo.​

Det Økologisk​e Spisemærke bliver kontrolleret af Fødevarestyrelsen, som netop også administrerer reglerne på området. F​​​​ødevarestyrelsen og Økologisk Landsforening samarbejder om at udbrede og informere om Det Økologiske Spisemærke.

Der kræves dokumentation af de økologiske råvareindkøb og udarbejdelse af en råvarepolitik. I den indgår der også en nødplan, som beskriver, hvad man gør, hvis de føde- og drikkevarer, der bruges i køkkenet, indimellem ikke kan skaffes økologisk. Gæsterne skal kunne se Råvarepolitikken på spisestedet.​

Kilde: www.oekologisk-spisemaerke.dk