De økologiske certificeringsprogrammer i henholdsvis USA og den Europæiske Union er nu betragtet som ligestillet. Dette nye partnerskab medfører nye åbne muligheder for verdens 2 største producenter af økologiske produkter. Men primært betyder det at vare som er certificeret økologisk i enten USA eller Europa kan sælges som økologisk hos den anden uden ekstra papirarbejde eller nye certificeringer.

Tidligere var kravet til de økologiske producenter at de skulle have deres vare certificeret i det pågældende område hvor de ønskede at sælge deres vare, altså 2 separate certificeringer hvis man ønskede at sælge i både USA og EU. Dette nye partnerskab, som standardiserer økologiske certificeringer, vil fjerne en række hindringer på vejen for de mindre økologiske producenter.

USA selv, håber på at den amerikanske økonomi vil blive gavnet af dette nye partnerskab, da det vil være med til at åbne en række nye markeder for de økologiske amerikanske landmænd, skabe nye muligheder for små virksomheder og derved skabe nye jobs til amerikanerne.

Dog er der enkelte små forskelle i certificeringerne, men i hovedreglen vil alle produkter som opfylder de krav og betingelser for at opnå økologiske certificering, kunne sælges og mærkes som certificerede økologiske råvare, herunder korn, kød eller vin.

Den primære forskel ligger i brugen af antibiotika. Derfor har man i denne aftale indført at kød og mælk produceret i EU hvor dyrene er blevet behandlet med antibiotika ikke kan eksporteres til USA, og for amerikanske æbler og pærer som er blevet behandlet med antibiotika, for at styre plantesygdommen “ildsot”, ikke kan eksporteres til EU-lande. Dertil kommer det at EU og USA regelmæssigt skal drøfte og gennemse hinandens certificeringsprogrammer og sikre at aftalen opfyldes af begge parter.