De fleste mennesker på denne årstid tænker på hvad de har spist og drukket i løbet af vinteren og på deres vægt inden badesæsonen starter for alvor.

Hvad vi mener fungere bedst, er at tage det i små skridt. Start med at ændre din kost for blot et par dage – eventuelt med en 3-dages juice kur, og du vil bemærkelsesværdigt nok, mærke en positiv transformation.

De usunde fødevarer er meget kraftfulde, som det fremgår af store dele af befolkningen, der kæmper dagligt med overvægtig. Men det er vigtigt at bryde den onde cirkel af afhængighed af mættet fedt, raffinerede kulhydrater, forarbejdede fødevarer, og overskydende koffein og alkohol. Forskning som går årtier tilbage(1, 2, 3) har vist os, at det ikke kun er sundheden, men vi faktisk kan vende selv svær kronisk sygdom ved at skifte til en plante-baseret kost.

Ud over at bryde den onde cirkel af afhængighed af visse fødevarer, der underminerer dit helbred, kan blot 3 dage på en juice kur gøre så meget mere! Her er mere end et dusin betydelige sundhedsmæssige forbedringer, du kan opnå med blot en 3-dages juice kur.

Bemærk: 1 regel, er at holde det økologisk. Ellers vil du indtage mange af de samme pesticid, herbicid og antibiotikarester kroppen forsøger at rydde ud.

Her er nogle gode råd:

1) Hvil maven! For millioner af mennesker, som er på en eller anden form for medicin – og for ældre folk, der ofte ikke producerer nok mavesyre – vil en mave som arbejder mindre for at udtrække næringsstoffer være en stor fordel. Frugtsaft kræver mindre af mavens fordøjelsessystem og forarbejdning (kærning, syre og pepsin). Husk forsigtigt at tygge saften for at tilføje mundens enzymer for yderligere at lette fordøjelsen.

 2) Hvile og reparere tarmen! Giftige fødevarer (herunder mættet fedt, raffinerede kulhydrater, fødevarer med tilsætningsstoffer, pesticider og allergifremkaldende fødevarer), brug af medicin (såsom antibiotika eller antacida), og selv stress kan svække tarmens funktion. Der kan nemt være en ubalance i tarmen  (flora og fauna balance) samt egentlige huller i den intestinale barriere (“utæt tarm”) – og at tillade stoffer i vores krop, der ikke bør få en fribillet. En plante-baserede juice kur vil give maden en mulighed for at hurtigt komme igennem tarmen – du forbruger mindre energi, mens toksin-fri og næringsmæssige rigtige fødevarer hjælper med at reparere tarmen selv.

 3) Hvil leveren! Leveren er vores vigtigste afgiftende organ. Hver molekyle af fødevarer, der absorberes gennem tarmvæggen (fiber absorberes ikke) bevæger sig ind i leveren til afgiftning og forberedelse før de får lov at komme ind i resten af kroppen. Problemet er, at der er for mange giftstoffer for de fleste af os til at vores lever kan håndtere – mange giftstoffer får hermed lov til at passerer ukontrolleret ind i det almindelige kredsløb og skaber ravage i vores celler. En økologisk juice kur vil gøre underværker og give leveren hvile og mindske en eventuelt overbelastning.

 4) Reducer din appetit! juicer får ikke rigtig maven til at skrumpe – selvom det føles som det gør. Saftfremstilling eliminerer vanen af at spise, og gør at du føler dig mæt med mindre mad end normalt. Dette er med til at give dig et boost for at komme af med usunde og vanedannende madvaner.

5) Nem mad beslutningsprocessen! Saftpresning fokuserer på forbruge af friske hele fødevarer, produceret med få timers mellemrum – hermed slipper du får konstant at tænke på hvad det næste måltid skal være. Ikke alene får du en mæthedsfornemmelse, men indser at du ikke længere er slave af din afhængighed af (ofte meget skadelige) fødevarer.

 6) Eliminer skadelige fødevarer! En juice kur eliminerer mejeri, hvede, gluten og gærede fødevarer fra kosten (samt kaffe og alkohol). Erfaringen fortæller os, at størstedelen af mennesker over 40 år er relativt følsomme over for hvede. At være væk fra det – og andre belastende fødevarer i en periode, for så at genindføre dem kan hjælpe med at definere, hvilke fødevarer som ikke er gode for din krop.

7) Boost din krop med super ernæring!  At være på en sund og ernærings rigtig kost giver os ikke kun de vitaminer og mineraler vi har brug for, men de vigtige phytonutrients, der er kraftcentre for oprydning og helingsprocessen i kroppen. Frugtsaft er af natur rå fødevarer – og fastholder de næringsstoffer, som bliver ødelagt ved kogning, herunder nogle B-vitaminer og især (fordøjelsessystemet og anti-inflammatoriske) enzymer.

 8) At tabe sig!  Når du får det bedre og får mere energi, vil du automatisk begynde at tabe dig naturligt. Noget af dette er vand ophobninger men også noget er fedt. En juice kur (tre dage minimum) er en fantastisk måde at starte en diæt på. Den hjælper ikke kun med at kontroller appetit og trang, men er naturligvis lavere i kalorier, mens den forsyner kroppen med nok mere koncentrerede gavnlige energigivende og helbredende næringsstoffer, end kroppen har set før.

 9) Forbedret energi! Efter nogle dage, og når de fleste mad afhængigheds symptomer er forsvundet ( kaffe / alkohol / sukker), begynder de fleste mennesker at have mere energi og klarhed (ved at forbruge kun friske juice), end de nogensinde har gjort med hyppige koffein drikkevarer bla.

 10) Drikker du nok vand!. De fleste drikker for lidt vand og for meget væske såsom kaffe, te, energidrikke og sodavand  Ved at drikke tilstrækkelige væske (5-6 glas / dag) gør at kroppen fungerer mere effektivt, øger energi (ofte med held fjerne eftermiddag træthed / hjerne tåge), og hjælper med at sikre korrekt fjernelse af toksiner.

 11) Reducer fysiske problemer! Du vil generelt begynde at føle dig bedre, ikke bare med din energiniveau, men med mange kroniske symptomer som hovedpine, udslæt, generelle ømhed, overbelastede bihuler og bryst og oppustethed / kramper / gas. For meget af den tid, vores krop kæmper med de ting vi udsætter den for (især med mad – men også med mangel på søvn, inaktivitet og stress). Tag en pause, hvile kroppen (og sind), og oversvøm den med næringsstoffer.

 12) Tillad maksimal afgiftning! For optimalt at støtte alle faser af kroppens naturlige udrensningproces, har du brug for en meget bred vifte af plante-leverede næringsstoffer som antioxidanter og anti-inflammatoriske. Ved at give kroppen super-næringsstoffer som saftfremstilling, få den de nødvendige ressourcer som støtter de faser af afgiftning, og endda begynde at hjælpe med at fjerne de kumulative giftstoffer gemt i kroppen.

 13) Helbred dine celler! Skift til et økologisk plante-baseret kost som tillader celler at fungere optimalt for at genetablere effektive interne beskeder og fremstillingsprocesser, som får mitokondrier til at skabe energi uden at skulle kæmpe mod en overflod af frie radikaler og inflammation og reducere nogle af de hindringer for korrekt DNA funktion.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk