Millioner af kaffebønder påvirkes af klimaforandringerne i form af ændrede vejrforhold og nye plantesygdomme. Fairtrade forsøger at hjælpe kaffebønder med at overvinde konsekvenserne og i en ny kampagne vil de skabe mere opmærksomhed på bøndernes kamp. Alt hvad du skal gøre er, at drikke mere kaffe.

Omkring 80 procent af verdens kaffe produceres af 25 millioner småbønder, som hver har mindre end 10 hektar land. Mange af bønderne lever for mindre end 2$ om dagen og er derudover truet af blandt andet de stigende produktionsomkostninger og uforudsigelige klimaforhold.

Med Fairtrade systemet garanteres Fairtrade-kaffebønderne en minimumspris for deres kaffe. Bønderne optjener desuden en Fairtrade bonus, hvoraf 25 procent skal investeres i forbedring af produktivitet og kvalitet af kaffen. Bonussen bliver også investeret i lokalsamfundet, for eksempel i sundhedspleje, uddannelse og forsyning af rent vand. Og når der er brug for rådgivning om landbugsteknikker eller om klimatilpasning står Fairtrade klar til at hjælpe.

Fairtrade-mærket nye kampagne, Verdens Største Kaffepause, finder sted over tre dage den 13., 14. og 15. maj. Målet er at drikke et rekordstort antal kopper Fairtrade kaffe, i et forsøg på at skabe mere opmærksomhed på Fairtrade-kaffebønderne. Ved at vælge Fairtrade-kaffe kan du støtte kaffebønderne til at opbygge bæredygtige levevilkår og hjælpe dem i kampen mod klimaforandringerne.

Du kan tilmelde dig på linket nedenunder, og registrere alle de kopper Fairtrade-kaffe du drikker derhjemme, på arbejdspladsen, på café eller andre steder.

Forfatter: Reaktionen på ecolove.dk

www.fairtradechallenge.org/dk