Katte spinder og hunde logrer med halen når de er glade og udtrykker deres velbehag. Men de er ikke de eneste dyr som giver udtryk for deres lykke og begejstring, det gør delfinerne og hvalerne nemlig også – de hviner af glæde når de finder mad.

Ifølge videnskab.dk hviner delfiner og belugahvalerne af glæde, når de fanger deres mad. I videoen herunder kan du selv høre en veltilfreds delfin, når den fanger en fisk.

‘Det er første gang, at et studie viser en direkte demonstration af jubel-kald hos delfiner og hvaler’, fortæller Peter Madsen, som er dansk forsker. Første gang han selv hørte delfinernes jubel-kald var i 1963, da han trænede delfiner i flådens faciliteter. 

‘Vi kastede fisk ud til delfinerne, og hver gang de fangede én, sagde delfinerne denne lyd, eeeeee’, som lyder som en begejstret barnelyd.

Forsøg med fløjtelyd

Sam Ridgway som er marinebiolog i den amerikanske flåde, begyndte under sin træning af delfiner at opdage, at havdyrerne efterlignede den fløjtelyd som han trænede dem med. Han brugte en bestemt fløjtelyd, for at få delfinerne til at opføre triks, og en anden til at fortælle dem at de ville få en belønning. Efter et stykke tid, udbrød der stor jubel hos delfinerne når han fløjtede beløningens-lyden.

Marinebiologen mener, at når der frigives dopamin i dyrernes belønningscentre i hjernen, giver det dyret en automatisk lyst til at hvine eller udtrykke sin glæde. Ridgway vidste af frigivelsen af dopamin i hjernen kun tager omkring 150 milisekunder, begyndte han at optage glædes-lydene fra vilde belugahvaler og delfiner. Det resulterede i at han kunne vise, at gennemsnitstiden for delfiner ligger på 151 sekunder og 250 milisekunder for belugahvalerne.

Sam Tidgway målte ikke niveuet af dopamin i dyrernes hjerner, men kunne konstatere ud fra optagelserne at frigivelsen af dopamin påvirkede at dyrerne brød ud i jubel.

Hør i videoen herunder en delfin der hviner af glæde over at have fanget en fisk.

Kilde: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/hor-delfiner-og-hvaler-hvine-af-glaede