Det viser sig at mange danskere med sikkerhed ved hvad salat, agurker og tomater er, men at de ikke har nogen idé om hvad jordskokker og pastinakker er. Størstedelen af danskerne går efter de samme grøntsager hver gang de handler ind og varierer sjældent med rodfrugter, kål og andre grøntsager.

Mange danskere foretrækker gang på gang at holde sig de til sikre grøntsager såsom salat, tomater og agurk når de er ude og handle. Det viser sig at flere danskere faktisk ikke ved hvad de forskellige grøntsager hedder, hvad de er gode for og hvordan de skal tilberedes. Dette er nogle af årsagerne til at danskerne sjældent varierer deres grøntsagsindkøb med forskellige kåltyper og farverige rodfrugter.

Der er rigtig mange danskere som ikke får nok grøntsager og 3 ud af 10 fortæller, at det er fordi de simpelthen ikke kender de forskellige grøntsager som man kan få i supermarkederne og dermed heller ikke ved hvordan de skal serveres. Det viser en spørgeundersøgelse som GFK har lavet for Gartneribrugets afsætningudvalg og bladet Sæson. Landbrug & Fødevarer er ikke overraskede over resultatet, de ved nemlig at størstedelen af danskernes grøntsagskost består af frosne ærter, gulerødder, majs, salat, agurk og tomater.

‘Resultatet overrasker mig desværre ikke. Det er et kendt fænomen, at mange kun spiser 5-6 forskellige slags grøntsager som salat, agurk, tomat, majs, frosne ærter og gulerødder,’ siger Line Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer.

Vi skal spise flere grøntsager

Det er Landbrug & Fødevarer som står bag ‘6 om dagen’, hvor de opfordrer os danskere til at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Men det viser igennem kostundersøgelser at vi i snit kun spiser 400 gram i stedet for 600 gram. Undersøgelserne viser også at det primært er frugt vi spiser mest af og ikke halvt af hver som ellers er meningen. Landbrug & Fødevarer har indset at det er et problem at danskerne ikke kender de forskellige grøntsager, fordi vi kun spiser det mad som vi kender og derfor hurtig kan få en meget ensformig kost.

‘Så det er et problem, at vi ikke kender særlig mange grøntsager, for vi spiser jo kun det, vi kender, hvilket kan resultere i en ensformig kost. Og da de forskellige grøntsager indeholder forskellige vitaminer og mineraler, får mange ikke udnyttet grønsagernes fulde sundhedspotentiale,’ fortæller Line Damsgaard.

Det er ikke nemt at ændre spisevaner

Kampagnen med ‘6 om dagen’ har kørt meget længe i Danmark, faktisk i hele 14 år. Kampagnen har fået danskerne til at spise mere frugt og grønt men stadig ikke så meget som der anbefales. Line Damsgaard forklarer at danskerne ofte mener at de mangler inspiration til at bruge ‘de fremmede’ grøntsager i madlavningen og det er derfor at der er blevet bygget så meget fokus på at lære børn og unge at spise sundt og varieret igennem skoler og instutioner.

‘Når vi spørger folk, hvorfor de ikke spiser flere grøntsager, så svarer de, at de mangler inspiration, selv om der jo findes et hav af kogebøger og opskrifter på nettet,’ forklarer Line Damsgaard og fortsætter:

‘Derfor arbejder vi meget på at lære vores børn at spise grøntsager for eksempel i skoler og institutioner. For det er utroligt svært at lære en gammel hund nye kunstner og få voksne til at ændre deres madvaner,’ slutter Line Damsgaard af.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: http://www.dr.dk/levnu/mad/vi-kender-ikke-mange-groentsager-i-butikken