Danmarks vinbønder kan høste mange druer i år, og tidligere end forventet. Det er takket være den gode sommer, at vinhøsten blomstrer så fint i Danmark i år.

De danske vinbønder er allerede begyndt at høste sine druer, som normalt først bliver høstet i oktober. Det er takket være den gode sommer, at druerne har klaret sig så godt i år.

‘Det er fuldstændigt vildt i år. Ikke alene er der rigtigt mange druer, men de er også af meget høj kvalitet. Det bliver århundredets høst’, siger Danmarks største vinavler Tom Christensen fra Dyrehøj Vingård ved Kalundborg.

Vinavleren Tom Christensen starter sin høst om to uger, som er meget tidligere end normalt.

‘Vi kommer formentlig til høste 18-20 ton druer eller næsten det dobbelte af 2013’, påpeger han.

Deltid eller fuldtid

Det er desværre ikke alle vinavlere der kan leve af industrien, og derfor fik Danmarks største vinavler Tom Christensen et andet arbejde ved siden af sidste år.

Andre vinavlere som Jan Thrysøe fra Guldbæk Vingård syd for Aalborg, har opsagt sit fuldtidsarbejde for at give sig hundrede procent hen til sin vingård. Han startede forsigtigt ud i 2008, hvor han plantede nye vinstokke hvert år. Nu har hans vingård 9000 stokke, og Thrysøe har ikke tænkt sig at stoppe her.

‘Vi har 9000 nu, og skal nok op på 15.000-20.000 for at det rigtigt hænger sammen. Dansk vinavl er i et vadested, hvor nogen går all in, og andre trækker sig’, siger Jan Thrysøe, som også har en god høst i møde. Han regner med at lave omkring 2500 flasker, hvor han sidste år ‘kun’ lavede 700 flasker.

Fremtidens vinhøst

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet forsker i klimaændringernes effekt på fødevareproduktionen, og har en teori om den fremtidige vinproduktion i Danmark.

‘Gennemsnitstemperaturen de sidste 10-15 år er steget med én grad i forhold til for 30 års siden. Skal vi for alvor gøre os som vinland, skal temperaturen stige halvanden til to grader mere. Før da bliver det svært at etablere kvalitets vinproduktion i større skala i Danmark. Men da vi jo ikke gør noget for at stoppe klimaforandringerne, så bliver det jo muligt i løbet af et par årtier eller tre’, siger han.

Kilder:

http://politiken.dk/oekonomi/virksomheder/ECE2400667/danske-vinboender-har-udsigt-til-rekordhoest/