I en ny international rapport fremgår det at Danmark er det land, hvor folk køber mest økologi. Mens økologi vokser støt på verdensplan, kan danskerne altså være stolte af at ligge på første pladsen.

Den stigende interesse generelt på verdensplan, giver Danmark kæmpe muligheder for at eksporter vores økologiske produkter. I næste uge deltager 54 danske virksomheder i et økologisk eksportfremstød arrangeret af Økologisk Landsforening på verdens største øko-messe i Nürnberg.

Det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM´s nye rapport, viser at der på verdensplan bliver solgt økologiske varer til en værdi af 81,6 mia. dollars i 2015 – svarende til cirka 565 mia. danske kroner.

Den globale øko-omsætning er mere end fordoblet på knap ti år og mere end firedoblet siden år 2000 – og udviklingen forventes at fortsætte.

Danmark har den gule førertrøje

Rapporten viser også, at Danmark stadig er verdens førende økologi-nation – med en økologisk andel af det samlede fødevaresalg på 8,4 procent. På andenpladsen ligger Schweiz med en økologisk markedsandel på 7,7 procent og tredjepladsen indtages af Luxembourg med 7,5 procent.

“Det er en global førsteplads, vi kan være utroligt stolte af. Først og fremmest er det et vidnesbyrd om, at danskerne i høj grad ønsker at tage ansvar med deres fødevareindkøb og gøre en forskel for naturen og miljøet samt sikre et godt liv for dyrene. Samtidig er vores økologiske førsteplads et klart signal til eksportmarkeder i hele verden om, at danske øko-virksomheder producerer spændende kvalitetsfødevarer, der er populære hos forbrugerne,” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Verdens største øko messe

BioFach i Nürnberg i næste uge, er en oplagt mulighed for de mange danske virksomheder at præsentere deres økologiske produkter, og hermed udnytte det store potientiale, som er at finde blandt den store øko efterspørgelse. I alt 54 virksomheder er repræsenteret på den danske fællesstand, som arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med netværket Bio Aus Dänemark.

“Den stigende globale efterspørgsel på økologiske varer giver rigtig gode eksportmuligheder for danske øko-virksomheder, og det er de meget bevidste om. Det kan bl.a. aflæses på den rekordstore tilslutning til eksportfremstødet i Nürnberg næste uge. Danmark har mangeårige erfaringer med økologisk produktion og dygtige, innovative økologiske virksomheder. Derfor hitter dansk økologi i udlandet – både på vores nære eksportmarkeder som Tyskland og Sverige, men også i Asien og Mellemøsten,” siger Helene Birk, markedschef for eksportfremme i Økologisk Landsforening.

Hun forventer at de danske virksomheder får stor opmærksom fra de udenlandske indkøbere på messen i næste uge.

Den danske økologi-eksport har sat rekord ti år i træk. Der blev i alt eksporteret danske øko-varer for 1.983 millioner kroner i 2015, hvilket er en stigning på 15 procent på et år. Økologisk Landsforening forventer at øko-eksporten vil nå cirka 3,5 mia. kroner i 2020.

Forfatter: Redaktionen på ecolove