Supermarkedskæden COOP har valgt at stoppe med at sælge sprøjtegifte til haven. Det betyder at man i fremtiden ikke længere kan købe Round Up og plæne-rens i koncernens 1.200 butikker som er fordelt på henholdsvis Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta og Irma.

COOP ønsker ikke at hjælpe private husejere til at få en smuk have ved brug af sprøjtegifte til bekæmpelse af ukrudt. Det går nemlig udover vores drikkevand, da sprøjtegiftene siver ned i jorden og er med til at forurene grundvandet. COOP har valgt at stå til ansvar for dette og ønsker at hjælpe med at beskytte grundvandet mod sprøjtemidlerne. COOP mener også at det er deres ansvar ikke at sælge kemikalier til almindelige mennesker som ikke har forstand på at bruge disse.

Dansk Vand og Spildevandsforening, DANVA, er glade for dette tiltag. På nuværende tidspunkt bliver der nemlig lukket op mod 100 drikkevandsboringer om året på grund af for stort indhold af sprøjtemidler. Problemerne er primært i byområdet hvor haveejerne har brugt sprøjtegifte. Dog ser DANVA helst at brug af pesticider bliver helt forbudt i de private danske haver.

Derudover er der slet ingen grund til at anvende sprøjtemidler i private haver, det er nemlig langt sundere at fjerne ukrudtet manuelt, og derved får man sikkert også lidt tiltrængt motion.