Solceller skal levere grøn strøm til et af verdens grønneste datacentre som åbner i dag mandag i Fredericia

Googles milliarddyre datacenter har taget knap 2 år at bygge, og vil fra første dag være CO2-neutralt. Byggeriet har i årene 2018-2020 understøttet omkring 2600 job, og mellem 150 og 250 personer vil arbejde på anlægget efter færdiggørelse. Dette center er desuden Googles femte i Europa.

Google er bare det seneste internationale firma, der vælger at placere datacenter i Danmark. Apple har åbnet et datacenter ved Viborg og har endnu et på vej ved Aabenraa. Facebook er i gang med at opføre et datacenter i Fraugde ved Odense. Det forventes også færdigt her i 2020. Facebook har yderligere købt en grund ved Esbjerg, hvor planen er at opføre endnu et datacenter. Google har desuden – ligesom Apple – reserveret jord i Kassø ved Aabenraa med henblik på at kunne bygge endnu et datacenter.

Datacentre kan betragtes som internettets “hjerner”. Deres rolle er at behandle, gemme og kommunikere data bag de utallige informationstjenester, vi stoler på hver dag, hvad enten det er streaming af video, e-mail, sociale medier, online-samarbejde eller videnskabelig computing.

En nylig påstand er, at “emissionerne, der genereres ved at se 30 minutters Netflix (1,6 kg CO2), er det samme som at køre næsten 6 km.” Denne påstand er bakket op af antagelser om, at datacentre, der leverer Netflix-streamingtjenester, vil forbruge omkring 370 TWh om året. Alligevel er denne værdi 1,8 gange større end de 205 TWh, der estimeres for alle verdens datacentre tilsammen, som giver samfundet utallige andre informationstjenester ud over bare streaming af Netflix-videoer. (For en mere komplet vurdering, se Kamiya 2020.)

Elforbruget på Googles nye datacenter dækkes af fem solcelleparker. De fem parker er spredt ud over hele landet og ligger blandt andet ved Gimming i Østjylland og Næstved på Sydsjælland. Ifølge selskabet er dets datacentre mere energieffektive end gennemsnittet. Datacentret i Fredericia bliver dog et af de grønneste i verden målt på antal timer med direkte grøn strøm.
Googles danske direktør, Malou Aamund, forklarer, at datacentre er maskinrummet, der holder Googles tjenester kørende. “Men det er faktisk også frontløbere, når det gælder innovation – det er her, vi udvikler de mest energieffektive løsninger og ny, grøn teknologi,” siger hun i meddelelsen.
Kilde: Kamiya & whatchmedier
Foto kilde: Information-age.com
Forfatter: Redaktionen på ecolove