Et biotekfirma har udviklet et materiale der samtidig kan hjælpe med at tackle udfordringerne ved klimaændringer og plastik problemerne i havet

Af de 260 millioner tons plast som verden producerer hvert år, ender cirka 10 procent i havet ifølge en Greenpeace-rapport. Billeder af døde havfugle med maven fuld af plastikstykker, kvalte havskildpadder der forvekslede plastikposer med gopler, eller sæler og hvaler der fanges i tabte fiskenet og drukner, har sat plastikforureningen i havet på mediernes dagsorden. Når plastaffald kommer i vandet bliver det et af de mest gennemgribende problemer på grund af dets iboende egenskaber: opdrift, holdbarhed og evnen til at blive fragmenteret i mikroskopiske stykker og udvaskningstoksiner i havvand. Det er svært at forhindre at plast når ud til havet. Men måske i fremtiden vil dette ikke være et problem, hvis plast bliver biologisk nedbrydeligt.

Det californiske biotekfirma Newlight bruger mikrober til at gøre metan, en potent drivhusgas til et nyt materiale for at fremstille alt fra redskaber til punge og briller.

Forskerne var interesserede i havmikroorganismer, der kan forbruge metan og CO2 som mad. For at replikere processen installerede Newlight en 50 fod høj rustfri ståltank i Huntington Beach, Californien fyldt med 15.000 liter saltvand og mikrober tilsat luft, og metan for at starte processen.

“Vi stillede spørgsmålet; hvordan kan vi tage kulstof der ellers ville ramme luften, og gøre det til nyttige materialer,” siger Mark Herrema, administrerende direktør for Newlight. “Da vi kiggede rundt i naturen opdagede vi temmelig hurtigt, at naturen bruger drivhusgas til at fremstille materialer hver dag.”

Virksomheden har eksperimenteret med at lave alt fra møbler til emballage af materialet. Foreløbig vil De dog fokusere på en erstatning for engangsplastik som sugerør og bestik, da det er produkter der kan have størst indflydelse for miljøet her og nu.

For at tackle et andet problem lancerer Newlight et separat brandt kaldet Covalent, der fremstiller tegnebøger og håndtasker af materialet som erstatning for læder. Materialet nedbrydes naturligvis over tid, hvis det tilfældigvis skulle havne i havet.

Produkterne der allerede er tilgængelige til forudbestilling er stemplet med en “kulstofdato” for at forbrugerne kan spore, hvordan kulstoffet i den pågældende vare, har bevægede sig gennem produktionsprocessen.

Kilde: newlight.com

Kontakt: newlight.com/contact

Foto kilde: newlight

Forfatter: Redaktionen på ecolove