Brændenælder har været bindeled i urtemedicin siden oldtiden. Gamle egyptere brugte brændenælder til at behandle gigt og lændesmerter, mens romerske tropper gned det på sig selv for at holde på varmen

Det videnskabelige navn, Urtica dioica, kommer fra det latinske ord uro, hvilket betyder “at brænde”, fordi dets blade kan forårsage en midlertidig brændende fornemmelse ved kontakt.

Bladene har hårlignende strukturer, der stikker og også producerer kløe, rødme og hævelse.

Men når det er forarbejdet til et tilskud, tørret, frysetørret eller kogt, kan brændenælder forbruges sikkert. Undersøgelser knytter det til en række potentielle sundhedsmæssige fordele.

Her er 6 sundhedsmæssige fordele:

1. Indeholder mange næringsstoffer

Brændenælder og dens rod giver et bredt udvalg af næringsstoffer, herunder:

 1. Vitaminer: Vitaminer A, C og K, samt flere B-vitaminer
 2. Mineraler: Kalk, jern, magnesium, fosfor, kalium og natrium
 3. Fedtstoffer: linolsyre, linolensyre, palmitinsyre, stearinsyre og oliesyre
 4. Aminosyrer: Alle de essentielle aminosyrer
 5. Polyfenoler: Kaempferol, quercetin, koffeinsyre, coumariner og andre flavonoider
 6. Pigmenter: Beta-caroten, lutein, luteoxanthin og andre carotenoider

Derudover virker mange af disse næringsstoffer som antioxidanter i din krop.

Antioxidanter er molekyler, der hjælper med at forsvare dine celler mod skade fra frie radikaler. Skader forårsaget af frie radikaler er forbundet med aldring, samt kræft og andre skadelige sygdomme.

Undersøgelser tyder på, at brændenælder ekstrakt kan øge blodantioxidant niveauer.

RESUMÉ
Brændenælder tilbyder en række vitaminer, mineraler, fedtsyrer, aminosyrer, polyphenoler og pigmenter – hvoraf mange også virker som antioxidanter i din krop.

2. Kan reducere inflammation

Betændelse er din krops måde at helbrede sig selv og bekæmpe infektioner på. Kronisk inflammation kan dog medføre betydelig skade.

Brændenælder har en række forskellige forbindelser, der kan reducere inflammation.

I dyre- og testrørundersøgelser reducerede brændenælder, niveauer af flere inflammatoriske hormoner ved at forstyrre deres produktion.

For mennesker viser undersøgelser at påførelse af brændenældesalve eller forbruge på anden vis lindre inflammatoriske tilstande, såsom arthritis.

I en undersøgelse, hvor 27 personer fik påført brændenældesalve på arthritis påvirkede områder, reducerede det smerten betydeligt i forhold til en placebobehandling.

I et andet studie reducerede et supplement, der indeholdt brændenældeekstrakt, signifikant arthritismerte. Derudover følte deltagerne, at de kunne reducere deres dosis af antiinflammatoriske smertestillende midler på grund af denne kapsel.

Forskningen generelt på området er stadigvæk utilstrækkelig til at kunne anbefale brændenælder som en antiinflammatorisk behandling. Flere menneskelige studier er nødvendige.

RESUMÉ
Brændenælder kan hjælpe med at undertrykke betændelse, hvilket igen kan hjælpe inflammatoriske tilstande, herunder arthritis, men mere forskning er nødvendig.

3.  Kan behandle forstørrede prostata symptomer

Op til 50 procent af mænd i alderen 51 år og ældre har forstørret prostata.

En forstørret prostata kaldes almindeligvis godartet prostatahyperplasi (BPH). Forskere er ikke sikre på, hvad der forårsager BPH, men det kan føre til betydeligt ubehag under vandladning.

Interessant nok tyder nogle få undersøgelser på, at Brændenælder kan hjælpe med at behandle BPH.

Dyreforsøg afslører, at denne kraftige plante kan forhindre omdannelsen af ​​testosteron til dihydrotestosteron – en mere kraftfuld form for testosteron.

At stoppe denne konvertering kan hjælpe med at reducere prostata-størrelse.

Undersøgelser hos mennesker med BPH viser, at brændenældeekstrakter hjælper med at behandle kort- og langvarig vandladningsproblemer – uden bivirkninger.

Det er imidlertid uklart, hvor effektivt brændenælder er i forhold til konventionelle behandlinger.

RESUMÉ
Brændenælder kan hjælpe med at reducere forstørret prostata og behandle symptomer på en forstørret prostata hos mænd med BPH.

4. Kan behandle høfeber

Allergisk næsetæthed bliver også kaldt allergisk rhinitis eller høfeber. Rhinit betyder betændelse i næseslimhinden.

Brændenælder betragtes som en lovende naturlig behandling af høfeber.

Testrørforskning viser, at brændenældeekstrakter kan hæmme betændelse, der kan udløse årstidens allergier.

Dette omfatter blokering af histaminreceptorer og standsning af immunceller fra frigivelse af kemikalier, der udløser allergi symptomer.

Men menneskelige undersøgelser bemærker, at brændenælder er lige eller kun lidt bedre til behandling af høfeber end en placebobehandling.

Mens denne plante kan vise sig at være et lovende naturligt middel mod høfeber symptomer, er der brug for flere langsigtede menneskelige studier.

RESUMÉ
Brændenælder kan reducere høfeber symptomer. Alligevel viser nogle undersøgelser, at det måske ikke er meget mere effektivt end en placebobehandling. Der er behov for flere undersøgelser med brændenælder og dets indvirkning på høfeber.

5. Kan sænke blodtrykket

Cirka en ud af tre voksne amerikaner har højt blodtryk.

Højt blodtryk er et alvorligt sundhedsanliggende, fordi det udsætter dig for hjertesygdomme og slagtilfælde, som er blandt de førende dødsårsager verden over.

Brændenælder blev tidligere traditionelt brugt til at behandle højt blodtryk.

Dyre- og testrørundersøgelser viser, at det kan bidrage til at sænke blodtrykket på flere måder, da det kan stimulere produktion af nitrogenoxid, som virker som en vasodilator. Vasodilatorer afslapper musklerne i dine blodkar, og hjælper dem med at udvides.

Derudover har brændenælder forbindelse til nyrerne, som kan virke som calcium kanalblokkere, som afslapper dit hjerte ved at reducere kraften af ​​sammentrækninger.

I dyreforsøg har brændenælder vist sig at sænke blodtrykniveauet, samtidig med at hjertets antioxidantforsvar øges.

Brændenælders effekter på blodtrykket hos mennesker er dog stadig uklare. Yderligere menneskelige studier er nødvendige, inden der kan gives anbefalinger.

RESUMÉ
Brændenælder kan hjælpe med at sænke blodtrykket ved at lade blodårene slappe af og reducere kraften i dit hjertes sammentrækninger. Men der kræves flere menneskelige studier for at bekræfte disse virkninger.

6. Kan virke kontrollerende på blodsukkeret

Både menneskelige og dyreforsøg forbinder brændenælder med at sænke blodsukkerniveauerne.

Faktisk indeholder denne plante forbindelser, som kan efterligne virkningerne af insulin.

I en tre måneders undersøgelse på 46 personer, hvor der blev taget 500 mg brændenældeekstrakt tre gange dagligt, sænkedes blodsukkeret betydeligt sammenlignet med en placebobehandling.

På trods af lovende resultater er der stadig alt for få menneskelige studier for brændenælde- og blodsukker kontrol. Mere forskning er nødvendig.

RESUMÉ
Mens brændenælder kan hjælpe med at sænke blodsukkerniveauet, er flere menneskelige undersøgelser afgørende, før der kan gives anbefalinger.

Andre potentielle fordele

Brændenælder kan give andre potentielle sundhedsmæssige fordele, herunder:

 • Reducere blødning: Medikamenter indeholdende brændenældeekstrakt har vist sig at reducere overdreven blødning, især efter operationen.
 • Lever sundhed: Brændenælders antioxidante egenskaber kan beskytte din lever mod skade fra toksiner, tungmetaller og inflammation.
 • Naturligt vanddrivende middel: Denne plante kan hjælpe din krop med overskydende salt og væske, hvilket igen kan sænke blodtrykket midlertidigt. Disse resultater er dog fra dyreforsøg.
 • Sår og brændsår healing: Anvendelse af brændenældesalver kan understøtte sår healing, herunder brændsår.

RESUMÉ
Andre potentielle sundhedsmæssige fordele ved brændenælder er nedsat blødning, øget lever sundhed og sårhealing.

Potentielle bivirkninger

Forbrug af tørret eller kogt brændenælder er normalt sikkert. Der er få, hvis nogen bivirkninger.

Vær dog forsigtig, når du håndterer friske brændenælde blade, da deres hår-lignende nåle kan skade din hud.

Disse nåle kan injicere en række kemikalier, såsom:

 • Acetylcholin (C7NH16O2+)
 • Histamin (C5H9N3)
 • Serotonin (C10H12N2O)
 • Leukotriener (C4 )
 • Myresyre (CH2O2)

Disse forbindelser kan forårsage udslæt, små knopper, nældefeber og kløe.

I sjældne tilfælde kan folk få en alvorlig allergisk reaktion, som kan være livstruende.

Disse kemikalier formindskes imidlertid, når bladene forarbejdes, hvilket betyder at du ikke må opleve mund- eller maveirritation, når du spiser tørret eller kogt brændenælder.

Gravide kvinder bør undgå at indtage brændenælder, fordi det kan udløse livmoderkontraktioner, hvilket kan øge risikoen for abort.

Tal med din læge, før du indtager eller bruger brændenælder, hvis du tager et af følgende:

 • Blodfortyndere
 • Blodtryksmedicinering
 • Diuretika (vandpiller)
 • Diabetes medicin
 • Lithium

Brændenælder kan interagere med disse lægemidler. For eksempel kan plantens potentielle diuretiske virkning styrke virkningen af ​​diuretika, hvilket kan øge risikoen for dehydrering.

RESUMÉ
Tørret eller kogt Brændenælder er sikkert at spise for de fleste mennesker. Du bør dog ikke spise friske blade, da de kan forårsage irritation.

Sådan forbruges det

Brændenælder er utrolig nemt at tilføje til din daglige rutine. De kan købes i mange sundhedsforretninger, men du kan også dyrke dem selv.

Du kan købe tørrede / frysetørrede blade, kapsler, tinkturer og salver. Brændenældesalve bruges ofte til at lette slidgigt symptomer.

Du kan lave en infusion af de tørrede blade og blomster for at lave en lækker urtete, mens bladene, stammen og rødderne kan tilberedes og tilsættes supper, gryderetter, wokretter og smoothies. Undgå dog at spise friske blade, da deres nåle kan forårsage irritation.

I øjeblikket er der ingen anbefalet dosering til forbrug af brændenælde produkter.

Når det er sagt, tyder undersøgelser på, at følgende doser er mest effektive under visse forhold:

 • Forstørret prostata: 360 mg rod ekstrakt om dagen
 • Allergier: 600 mg frysetørrede blade om dagen.

Hvis du køber et brændenældetilskud, er det bedst at tale med din læge, før du prøver det, og følg de instruktioner, der medfølger.

RESUMÉ
Brændenælder er meget alsidig. Den kan bruges i gryderetter og supper, brygges som en urtete, anvendt som en salve og taget som supplement.

Generelt set

Brændenælder er en nærende plante populær i vestlig urtemedicin.

Undersøgelser tyder på, at det kan reducere betændelse, høfeber symptomer, blodtryk og blodsukker regulerende – blandt andre fordele.

Friske brændenælder kan forårsage irritation, mens kogte, tørret eller frysetørret brændenælder normalt er sikkert at forbruge eller indtage.

Hvis du er nysgerrig, så prøv at tilføje denne grønne plante til din kost i dag.

Kilde: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2210803312000978

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149749

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28078249

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29844787

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493173/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9923611

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8740085

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10911825

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10911825

Forfatter: Redaktionen på ecolove