Torino er nok mest kendt for deres berømte salami, men nu vil byens borger blive opfordret til at blive vegetar eller veganer.

Fra vitello tonnato – kalvekød med tun sauce – til oksekød braiseret i Piemonte-regionen mest berømte rødvin, brasato al Barolo, har kødretter været centralt for mad traditionen i det nordlige Italien i århundreder.

Men Chiara Appendino, den nye borgmester i Torino og en styrke i det populistiske Five Star Movement (M5S), kan være ved at ændre alt dette med hendes løfte i denne uge, for at fremme vegetariske og vegansk kost som en “prioritet” i hendes administration.

Ifølge M5S´s 62-siders manifest – som også opfordrede til en bedre byplanlægning, og beskyttelse af offentlige arealer – sagde Torinos nye borgmester at en af kød-fri og endda mejeri-fri livstil, er fundamentalt grundlæggende for beskyttelsen af miljøet, sundhed og dyrevelfærden.

Mens detaljerne i strategien ikke er blevet offentliggjort, forventes byen at oprette uddannelsesprojekter i skolerne, for at lære eleverne om dyrevelfærd og ernæring.

Denne nye holdning er uden fortilfælde i det italiensk bystyre, men er i overensstemmelse med de synspunkter i det euroskeptiske M5S. Partiet går ind for nogle progressive værdier som økologi, bevaring og grøn energi, men er tvetydig om migration, og støttede ikke en nylig udvidelse af forældrenes rettigheder for de LGBT italienere.

Tidligere på måneden, Luigi di Maio, stedfortrædende formand for det italienske parlament – som sandsynligvis vil føre M5S til næste folketingsvalg – fejrede sin 30-års fødselsdag ved at hengive sig en vegansk kage. Beppe Grillo, den M5S grundlægger og tidligere komiker, har sagt at spise kød er en del af hans natur, og hans bredt fulgte blog som lejlighedsvis har rost vegetarisk kost, herunder et indlæg på Leonard0 Di Caprio-producerede dokumentarfilm Cowspiracy, og en artikel som tilskynder til vegetarisme i børneinstitutioner.

Appendinoas overraskende sejr i juni, hvor hun behændigt besejrede den siddende demokrat Piero Fassino, har gjort hende til den 31-årige darling i M5S. Men den nye borgmesters kampråb mod kød kan stadig give bagslag.

Hvad med Industrien?

Nyheden blev mødt med en vis latterliggørelse på Twitter, hvor hun står overfor beskyldninger om at forsøge at skabe en barnepige stat. “Hvis man ikke adlyder [borgmesterens dagsorden] i Torino du vil gå i seng uden aftensmad”, sagde en tweet. En anden kritiker påpegede, at borgmesterens dagsorden manglede enhver omtale af industrien, da Torino er den mangeårige hjemby for bilproducenterne Fiat og Alfa Romeo og betragtes som Italiens industrielle kerneland.

Stefania Giannuzzi, et nyt byrådsmedlem for miljøet udpeget af Appendino som siger, at hun har været vegetar i 20 år, sagde at fremme vegetarisme ikke var ment som en hån mod producenterne af Piemonte kød.

“Jeg ønsker ikke at skabe en kontrast til kødindustrien. Vi ønsker ikke at lukke de små butikker eller ødelægge de mennesker, der har arbejdet i årevis for at udvikle piemontesiske mad og vin arv”, fortalte Giannuzzi til Corriere della Sera.

Men M5S kan nemt undervurdere den udfordring de står overfor i Torino. Sidste år da Verdenssundhedsorganisationen mærkede helbredt kød såsom skinke, pølse og salami som kræftfremkaldende, kaldte kødproducenter i Italien klassificeringen “kød terrorisme”.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: The Guardian