Udviklingen af materialer er en fascinerende kombination af genbrug og skabelse. Genbrug af gamle genstande og affald fra forskellige processer hjælper med at skabe nye produkter, hvoraf mange målrettet erstatter plast. Andre innovationer fokuserer på at skabe bionedbrydelig plast fra bæredygtigt dyrkede og høstede planter. Ideelt set vil den anden proces til sidst erstatte den første, da brug og fremstilling af engangsplast og andre affaldsprodukter udfases.

ÉCAL-kandidat Luisa Kahlfeldt har designet en ny ble, der er mere bæredygtig og endda mere genanvendelig end andre tøjbleer – en innovation, som hun vandt den schweiziske James Dyson Award for.

Bleen “Sumo”, opkaldt efter den japanske sport er den første ble lavet af et monomateriale (materialer, der kun består af et materiale eller en fiber). Stoffet er lavet af SeaCell, et naturligt glat, blødt og antibakterielt materiale sammensat af eukalyptus- og algeekstrakter.

Designproces og prototyper
Designproces og prototyper

SmartFiberAG fremstiller SeaCell via en bæredygtig proces, der efterlader tang helt ubehandlet. Ved at bruge den naturlige strækningsmetode som til strikegarn har bleen en indbygget elasticitet, der giver den mulighed for at lukke med et bånd. Dette eliminerer behovet for ekstra dele og materialer, såsom velcro tape eller knapper. Genbrug af materialer er meget lettere, når produkter kun indeholder et enkelt materiale.

For at minimere lækage har Kahlfeldt samarbejdet med det schweiziske firma Schoeller om at inkorporere en bionedbrydelig vandtætningsmasse EcoRepel i bleen. Bleerne findes i en naturlig fiberfarve med kontrast kanter og bånd, og kan vaskes og genbruges mange gange.

Kahlfeldts har udviklingsplaner for bleen, herunder skaleringsfremstilling og yderligere raffinering af stoffet. I september 2019 vandt Sumo-bleen den nationale schweiziske James Dyson-pris, og er i øjeblikket under overvejelse for den internationale Grand prize, der annonceres i november 2019.

Kilde: www.luisakahlfeldt.com