Et arkitektfirma har designet en modulær beton fortovflise med huller til omdirigering af regnvand for at reducere risikoen for oversvømmelser og øge bevidstheden om klimaændringer

Beton er et slidstærkt materiale, der bruges til at bygge mange aspekter af moderne byggerier. Sommetider kan beton dog også være en ulempe. Regnvand kan normalt ikke passere gennem det, hvilket ofte fører til øget oversvømmelse i større byer over hele verden.

Klimaflisen fra den danske virksomhed TREDJE NATUR har netop løst dette problem. Klimaflisen, der er designet til at se mere attraktiv ud end konventionelle beton fortove, indeholder huller. Disse huller samler vand, når det regner. Hullerne forbinder rør, der omdirigerer vandet til et andet sted, som f.eks. dekorative plantekasser og træer. Denne proces fjerner derfor overskydende regnvand fra oversvømmede gadeområder. Derudover giver fliserne en vandkilde til dyrkning af vegetation. Flisen har også et stik på toppen. Dette muliggør alternative funktioner. For eksempel om vinteren, når gaderne er saltet, vil saltafstrømningen i stedet blive rettet mod kloaksystemet frem for plantekasser. Stikket giver fliser et modulært element med forskellige planlagte funktioner. Smart sensorer kan f.eks. opdatere lokale beboere om nedbørsniveauer.

Klimaflisen
Klimaflisen

TREDJE NATUR har en pilotundersøgelse i København. De har indgået et samarbejde med en lokal cafe om at installerer fliserne udenfor, hvor regnvandet ledes til caféens planter. TREDJE NATUR planlægger at gennemføre fliserne i hele byen, og kombinerer deres installation med igangværende infrastrukturprojekter for at minimere konstruktionstaben.

TREDJE NATUR håber på at virkningen af ​​deres flise vil overskygge den praktiske byplanlægning. Det attraktive design er også beregnet til at øge bevidstheden om klimaændringerne, der påvirker byerne. Da fliserne hjælper vegetationen i byerne, spiller de en aktiv rolle i bekæmpelsen af ​​klimaændringer på en positiv måde. Teknologi kan hjælpe byer med at reagere på virkningerne af klimaændringer. Nye materialer kan gøre byer mere robuste. Smart sensorer kan holde beboerne orienterede og opmærksomme.

Kilde: www.tredjenatur.dk
Kontakt: [email protected]

Forfatter: Redaktionen på ecolove