Et bambusbaseret materiale der er stærkere end træ og mere modstandsdygtigt over for jordskælv

Den japanske arkitekt Kengo Kuma har skabt et nyt byggemateriale ved at væve bambus og kulfiber sammen. Den resulterende “bambusring” er stærkere og mere fleksibel end bambus og kan være mere modstandsdygtig over for jordskælv, fortæller han.

Bambus ringe som modstandsdygtigt byggemateriale
Bambus ringe som modstandsdygtigt byggemateriale

Det nye materiale siges at være 10 procent stærkere end naturligt bambus træ, men fastholder den samme ateistiske appel. Dette er vigtigt i Japan, hvor bambus er et populært byggemateriale, men mangler styrken til at modstå ekstrem vejr.

Kuma kombinerede traditionel bambus med carbonfiber, og har skabt en ring på to meter i diameter af stærkt, fleksibelt materiale.

Strimlerne af bambus blev lavet til ringe, og et lag carbonfiber blev limet på for at tilføje styrke. De to materialer blev derefter smeltet sammen på Kuma Laboratory på University of Tokyo i samarbejde med teknologimærket OPPO. Når ringene blev vævet sammen, skabte det en donutform der bøjes, når der påføres pres på enderne.

Materialet blev vist på London Design Festival i september.

En ud af tre mennesker i verden bor i jordskælvsmæssige zoner. Dette antal er steget med 93 procent på kun 40 år, hvilket understreger behovet for elastiske boliger. Arkitekter og beslutningstagere i jordskælvstruede lande som Japan har eksperimenteret med at finde bedre byggematerialer. Kengo Kumas design kan give en ny mulighed for at bruge traditionelle materialer mere sikkert.

Kilde: www.kkaa.co.jp/

Forfatter: Redaktionen på ecolove