Som mindesmærke for folkedrabene der fandt sted i Cambodja under Pol Pot, er der blevet tegnet en kæmpe træbygning med masser af lysindfald, inspireret af de buddhistiske templer Angkor Wat. Byggeriget starter i 2015 og forventes at stå færdigt allerede i 2018, sådan skriver telepraph.co.uk.

Hvis man besøger Cambodja, kan man se, at tiden fra diktatoren Pol Pot stadig hærger i gadebilledet. I Cambodja kan man nemlig besøge de såkaldte ’killing fields’, hvor der ligger menneskeknogler og kranier, og det er ikke usandsynligt at møde personer, der mangler et eller begge ben på grund af de miner som blev lagt ud i landskabet.

Det var tilbage i 1970’erne, at De Røde Khmerer udrensede landet for den del af befolkningen, som ikke ønskede at skabe et idealistisk og selvforsynende bondesamfund. Det resulterede i drab på omkring to millioner cambodjanere.

Hvis man besøger Cambodja i dag, er der mange steder, hvor man kan finde historie om landets tragedie. Man kan for eksempel besøge ’the killing fields’, det ubehagelige ’Tuol Sleng’-fængsel og så er der over hundrede andre henrettelsespladser rundt om i landet, som fortæller, hvad der har været foregået i landet.

Bæredygtigt mindesmærke til folket

Men nu er det netop blevet offentliggjort, at der skal bygges et mindesmærke for folkemordet, og så er det endda af bæredygtigt materiale og inspireret af landets buddhistiske tempel Angkor Wat, hvor naturen domminerer.  Det er den irakisk-britiske arkitekt Zaha Hadid, som står bag tegningerne af Sleuk Rith Institute, som mindesmærket skal hedde. Bygningen skal bygges i hovedstaden Phon Penh, og der er planer om, at det skal bygges i 2015 og stå færdigt i 2018.

photo

Designet af det nye mindesmærke.

Planen er, at bygningen skal indeholde et bibliotek, museum, dokumentationscenter og en skole. Derudover skal der være en offentlig park og fodboldbaner ude foran. I dokumentationscenteret skal der blandt andet samles over en million dokumenter, som beskriver folkemordet, som foregik i landet.

Bygningen skal bygges i træ med en masse vinduer, og designet er inspireret af Angkor Wat. Mindesmærket vil blive otte etager højt og have fem store tårne af træ.

Den oprindelige idémand bag mindesmærket er Youk Chhang, som er en menneskerettighedsforkæmper i Cambodja.Han mener, at mindemærket skal være et sted, hvor besøgende kan reflektere og forsones.

’Cambodja vil aldrig kunne undslippe sin historie, men folkemordet skal ikke kue landet. Et samfund skal kunne komme videre efter en konflikt,’ siger han.

På Zaha Hadid Architects hjemmeside, skriver hun, at hun håber at mindesmærket vil ændre tingene i Cambodja. Det skriver politikken.

’Vores håb er, at Sleuk Rith Institute, og parken omkring, kan transformere noget, give nyt liv og skabe en lys fremtid på et sted, der engang har oplevet voldsomme tragedier.’

angkorwatAngkor Wat-komplekset, som har inspireret til mindemærkets design.