Kemikere har udviklet et helt naturligt hårfarve lavet af solbærskind, som normalt smides væk

Den globale hårfarveindustri er værd omkring 10 mia. USD om året. Mere end 5.000 ingredienser bruges til at lave hårfarver, og undersøgelser viser, at nogle af disse kan fremme kræft eller forårsage allergiske reaktioner. Endvidere vaskes omkring 95 procent af alle farvestoffer ud i afløbet. Disse stoffer ender til sidst i floder og vandløb, hvor de kan udgøre en miljøfare. Nu har to forskere ved University of Leeds skabt et naturligt bæredygtigt hårfarve lavet af skindet fra solbær.

Farvekemiker Dr Richard Blackburn og organisk kemiker Professor Chris Rayner udviklede en ny teknologi til at udtrække anthocyaninpigment fra solbærfrugtaffald. Anthocyaniner er pigmenterne, der giver mange bær, frugter og blomster deres farve. De er giftfri, vandopløselige og anvendes allerede i vid udstrækning som fødevarefarvestoffer. Forskerne valgte at arbejde med anthocyaniner fordi de også binder stærkt med proteiner, såsom hår. Cirka 90 procent af de britiske solbær bliver brugt til at producere saft til firmaet Ribena.

Under Ribena-produktionen kasseres skindet. Disse skind har meget høje koncentrationer af anthocyaniner, og giver en bæredygtig forsyning af råmaterialer. Farven ekstraheres ved hjælp af en vandbaseret proces og filtrering – der anvendes ikke giftige eller farlige kemikalier. De resulterende farvestoffer kan producere intense røde, purpur og blålige, der holder til mindst 12 hårvaske.

Forskerne markedsfører deres farvningsteknologi gennem et University of Leeds spinout firma kaldet Keracol Limited, under varemærket Dr Craft. De har også udviklet en naturlig lilla shampoo, som modvirker brassy toner i blondt og gråt hår. De solbærbaserede farvestoffer og shampoo skulle komme til salg til sommer.

Flere og flere kosmetiske innovationer fokuserer på bæredygtighed og brugen af ​​naturlige ingredienser. Vil Dr. Craft kunne bidrage til at reducere brugen af ​​kemiske farvestoffer?

Kilde: www.drcraft.co.uk
Email: [email protected]

Forfatter: Redaktionen på ecolove