Amazonas regnskov har ikke brug for bønner, den har brug for beskyttere

Amazonas regnskov har fået en ny rekord – og ikke af den gode slags. Med 72.843 brande, der er blevet opdaget hidtil i år af Brasiliens National Institute for Space Research (INPE), er det det højeste antal brande i landet siden man begyndte at indsamle data i 2013. Det markerer en stigning på 83 procent i samme periode i 2018.

CNN rapporterer at eksperter mener skovbrandende bliver påsat af kvægfarmere, og skovhuggere der ønsker at rydde og udnytte jorden, prydet af landets højreorienterede erhvervspresident, Jair Bolsonaro. Som Reuters bemærker, “er den hidtil usete stigning i vilde brande opstået, siden Bolsonaro tiltrådte i januar med løfter om at udvikle Amazonas-regionen til landbrug og minedrift, idet man ignorerer international bekymring over øget skovrydning.”

Den anerkendte amerikanske journalist Dan Rather er enig i hans senest tweet:

“Amazonas er i brand! Historien burde rydde alle avisoverskrifter. Hvis vi skal have forhåbninger om at afværge den værste klimakrisen nogensinde, har vi brug for en sund regnskov i Amazonas. Men Brasiliens højreorienterede præsident Bolsonaro tilskynder til kortsigtet udnyttelse på bekostning af planetenes sundhed”.

Paul Rosolie, en naturforsker, opdagelsesrejsende, forfatter og prisvindende wildlife filmproducent, der er ekspert på Amazonas, og som er i Brasilien lige nu, skriver ligeledes på sin instagram:

“Jorden er ikke ved at dø. Den bliver dræbt”

Han mener desuden at ødelæggelsen der sker med livet på planeten, ikke er en passiv ting; vi ødelægger aktivt det hele. Dette er ingen overraskelse for nogen, der har været opmærksom, men det er en fortælling, som vi burde høre mere om.

I det sidste årti har han specialiseret sig i truede økosystemer og arter i lande som Indonesien, Brasilien, Indien og Peru. I Amazonas har Paul beskrevet nye økosystemer og hans memoir om det Amazonske dyreliv og udforskning i bogen “Mother of God: An Extraordinary Journey into the Uncharted Tributaries of the Western Amazon” som har fået kritisk anerkendelse.

Der har været skrevet meget om Amazon brande denne uge, men denne optagelse af Paul Rosolie, direkte fra Amazonas brandpunkt fortæller mere end nogen artikel kan gøre:

View this post on Instagram

*SOUND ON* The earth isn’t dying. It’s being killed. . . On the ground footage of the Amazon burning. You can see the clouds of smoke blocking out the sun, swallowing the jungle. You cannot imagine what is being lost. The incredible complexity of ancient trees and wildlife… The self-sustaining moisture cycle of the Amazon has its limits. Make no mistake: the fate of the environment is the defining issue of our time. It transcends culture, economy, political borders, ideology – because as a global society we all depend on this system for life. ***PLEASE SHARE THIS*** . . . #prayerfortheamazon #conservation #biodiversity #climatechange #forest #nature #amazonrainforest #news #prayerforamazonia @seashepherd @cnn @cnnclimate @mongabay

A post shared by Paul Rosolie (@paulrosolie) on

Planeten lider i den grad, og menneskeheden kan kun give sig selv skylden. Hvad skal det til for at vende denne katastrofe rundt? Er olie og eksotisk træ og hamburgere virkelig vigtigere end at redde livet på Jorden?

Forfatter: Redaktionen på ecolove

Photo: Fra Paul Rosolie Instagram