Genbrug er en nem løsning for regeringer og store virksomheder, men sandheden er, at vi skal tage mange andre  forskellige handlinger i brug, hvis vi vil stoppe den alvorlige forgiftning af planeten skriver Independent

Når du åbner dit køleskab, og tager alt, hvad der er lavet af plastik ud, kan det være lidt af en øjenåbner for de fleste. Listen er lang over plastemballage i boligen, og fortsætter når resten af boligen gennemgåes.

I en årrække er vi blevet opfordret til at genbruge, og det er også fint, ikke? Eller er vi alle blevet hjernevasket til at acceptere; at hvis vi alle bare fylder et par containere og adskiller vores affald, vil der omhyggeligt blive taget sig godt af affaldet, og uden at det får negative konsekvenser for miljøet. Genbrug er en voksne tendens, hvor vi lukker vores øjne, og holder os for ørerne, for ikke at blive konfronteret med de uhyggelige konsekvenser vores plastforbrug har.

I mellemtiden er vigtige økosystemer i havet ved at bryde sammen, vores luft er så forurenet, at grænser og benchmarks er latterlige. Naturkatastrofer er mere ødelæggende end nogensinde, og selvfølgelig kommer planeten stadig tættere på “katastrofale” niveauer af global opvarmning.

Mange mennesker er klar over at der skal tages andre midler i brug for at bekæmpe plastspild, og det har da også sat spørgsmålstegn ved de seneste udmeldinger, som kommer fra den britiske regering, om at ændre reglerne for genbrug af plastik, om hvorvidt genbrug overhovedet er effektivt nok.

Af alt det plastik du finder i dit køkken, kan to tredjedele ikke genbruges (hvis du omhyggeligt inspicerer emballagen, vil du kunne se: “ikke genanvendeligt” skrevet med mikroskopisk tekst). Selv kasseboner af termopapir kan ikke genbruges. Vi skal åbne øjnene for virkeligheden af, hvor meget plast der ender på lossepladsen, men måske endnu vigtigere, vi skal reframe tanken om genbrug. Når det kommer til plastik, er det ikke en løsning – det er den sidste udvej.

Genbrug er ikke noget, som regeringer eller velgørende organisationer gør ud af deres hjertes godhed – det er en industri, der er hundredvis af milliarder dollars globalt værd. En nedgang i oliepriserne eller en omlægning af miljøpolitikken i Kina har beføjelse til at gøre genbrugspapir meget mindre rentabel for virksomhederne. Som følge heraf ender 70 procent af potentielt genanvendelig plastik i Europa på lossepladser, på forbrændingen eller i havet, hvilket fører til udslip af ødelæggende og skadelige toksiner i miljøet.

Plastik – i modsætning til glas eller metal – kan ikke genbruges uendeligt, og over tid bliver det kasseret, hvor det herefter tager århundreder at nedbryde. En enkelt vandflaske forbliver på planeten i en eller anden form i mindst 450 år.

Selvom plastik let kan genbruges, fremstilles det stadig fra råolie, der ofte opnås ved metoder som fracking, en af ​​de mest miljøskadelige processer, der producerer kulstofemissioner og forurener de omkringliggende områder, hvilket umiddelbar er en stor risko for folks sundhed.

Det er klart, at noget skal ændres, og det handler ikke om genbrug. Hvis vi virkelig ønsker at løse den ødelæggende virkning af engangsplastik, er svaret simpelt: regeringerne skal fokusere på at stoppe produktionen helt.

Engangsbrug skal straks forbydes, eller i det mindste tungt beskattes. Dette er ikke radikalt når Den britiske regering hele tiden lovgiver om selvpåført fare. Den fortsatte ulovlighed af cannabis er baseret på den utilstrækkelige chance for, at en lille procentdel af mennesker kan udvikle sundhedsmæssige problemer som følge af brugen af ​​det, mens tobak, alkohol og sukker er genstand for straffende beskatning baseret på ideen om, at det ikke er godt for os, så vi skal betale så meget som muligt for fornøjelsen af ​​at forgifte os selv.

Men plastik forgifter planeten og ingen tegn tyder på at det kommer til at stoppe. Klimaændringernes indvirkning er stort set uoprettelig, men ikke ustoppelig – alt det kræver er nogle ansvarlige valg fra os mennesker, der sætter miljøet over vores magelighed. Plastposer, sugerør og engangs kaffekopper kan være en start, men indtil fremstillingen af ​​engangsplastik bliver reelt straffet, vil vi ikke være i stand til at komme helt af med det.

Der er et lille antal sammenhænge, ​​hvor plastik til engangsbrug er uundgåelig, men langt størstedelen af ​​det er tankeløst og unødvendigt. Hvis virksomhedernes overskud blev øget ved at bruge andre typer emballage – eller slet ingen – ville vi se en reel ændring i affaldets miljøpåvirkning. Forbrugerne kan allerede vælge at fravælge plastik, men det er ikke nemt. Indkøb af ting som mad, toiletartikler, husholdningsartikler og elektronik uden plastemballage er tidskrævende og kan være dyrt. At leve et bæredygtigt liv bør ikke kun være et valg for eliten, det skal være normen for os alle. Det skal være de politiske lederes ansvar at gøre det umuligt, at drage fordel af fremstilling af engangsprodukter.

Genbrug er ikke en løsning på vores plastikproblemer: det er bare en nu og her løsning for feje regeringer, grådige virksomheder og dovne forbrugere at gemme sig bagved. Vi må erkende det sande omfang af dette rod så at sige, som vi har skabt, hvis vi ønsker at se miljøændringer – og det skal vi gøre, før det er for sent.

Kilde: www.independent.co.uk

Forfatter: Redaktionen på ecolove