Læs hvordan du kan få mere energi, uden at række ud efter kaffekanden.

Træthed er en typisk plage i vores søvndepriverede samfund. Desværre er der ikke mange arbejdspladser der opfordrer sine medarbejdere til at tage eftermiddagslur i arbejdstiden, hvilket er grunden til, at mange snupper endnu en kop kaffe eller energidrik for at komme igennem dagen.

Men vidste du at der faktisk er visse madvarer der kan bekæmpe træthed? Naturlige energi-boostere som kan give dig den smule ekstra brændstof i kroppen til at holde dig vågen, være fokuseret og vende dagen til noget produktivt, i stedet for noget der skal overstås.

Selvom der ikke er noget der slår en god nats søvn, så kan det være nyttigt at kende til nogle sunde alternativer til de hurtige løsninger, som kaffe og energidrik.

  1. Edamame-bønner

Edamame, eller grønne soyabønner, indeholder energi-givende B-vitaminer, som er effektive til at stimulere hjernefunktion, ligesom de nedbryder kulhydrater til glukose, som kroppen så bruger til energi. De grønne bønner er også en god kilde til protein, fiber og kulhydrater med lavt GI, så dit blodsukker ikke går amok. De hele bønner dampes eller koges, drysses med lidt salt og så er de klar til spisning. Du kan sagtens lave dem i forvejen.

  1. Meloner

Honningmelon, cantaloup, vandmelon – disse saftige summerfrugter er fantastiske kilder til B-vitaminer og fibre, lige såvel som vand, hvilket er essentielt for at opretholde sit energiniveau. At spise melon kan hjælpe til at holde dig velhydreret. Vandmelon indeholder også aminosyren citrulline, som i kroppen omdannes til arginin – arginin kan virke positivt på blodcirkulationen.

  1. Fisk

Fisk indeholder sunde omega-3 fedtsyrer, som flere forskere mener kan give energi, ved at reducere inflammation i cellerne. Vælg de små, fede fisk fra bunden af fødekæden, som sild, ansjoser og sardiner, eller køb eventuelt et fiskeolie-tilskud i høj kvalitet.

  1. Nødder

Nødder indeholder magnesium, hvilket er vigtigt for at opretholde energien. De er også rige på protein, så hav en lille skål nødder på dit skrivebord når du arbejder, så har du altid en snack ved hånden. Men hold dig væk fra valnødder – de indeholder nemlig melatonin, som kan gøre dig søvnig!

  1. Quinoa

Der findes ikke nogen anden plante rigere på protein end quinoa. De små glutenfri frø, som er fulde af komplekse kulhydrater og aminosyrer, vil sørge for at du føler dig mæt og fuld af energi. Lav en skål quinoa blandet med grøntsager, eller spis som en sød snack med rosiner, mandler og kanel.

  1. Mørk chokolade

Få dit eftermiddags-boost fra chokolade i stedet for kaffe. Mørk chokolade giver energi og forsyner dig med jern og magnesium. Det er naturligvis sundest når chokoladen indeholder mindre sukker og mere kakao, så gå efter chokoladebarer med mindst 70% kakao. Det bedste er, at der er mindre sandsynlighed for, at du spiser hele baren, for mørk chokolade er ikke lige så vanedannende som mælkechokolade.

  1. Æg

Æggeblommer indeholder B-vitaminer, som er nødvendige for at mad kan omdannes til energi. Derudover er de en fantastisk kilde til protein og D-vitamin, og er en nem snack at have med til arbejdsbordet. Hvis du ikke lige er til at spise æggene som de er – hårdkogt er nok nemmest – så kan du for eksempel også putte dem i en salat.

  1. Græskarkerner

En håndfuld rå, grønne græskarkerner kan give dig et naturligt boost midt på dagen. De er fulde af protein, sunde fedtsyrer, fibre og mineraler. Spis dem som de er, eller drys dem over salat eller mysli. Det er også muligt at købe græskarkerner som kosttilskud.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk