På Økodagen i går var 237.000 danskere med til at slippe de økologiske køer ud på forårsgræs på 80 gårde landet over. Den officielle åbning fandt sted på gården Østerlykke i Sønderjylland.

Klokken 12 åbnede stalddørene og lod køerne springe ud på markerne landet over efter en lang vinter i stalden. 237.000 danskere var med som vidner på Økodagen, som blev skudt i gang på gården Østerlykke ved Rødding i Sønderjylland – landsdelen med flest økologiske mælkeproducenter.

  • For mig er det et tydeligt bevis på, at det mest naturlige for en ko er at være ude på marken, siger Per Kølster, formanden for Økologisk Landsforening, som var én af de omkring 2.600 deltagende gæster på Østerlykke til åbningen. Han tilføjer, at danskernes stigende efterspørgsel af økologisk mælk er godt for de økologiske køer. – Det betyder nemlig, at flere og flere landmænd vælger at blive økologer – og at flere køer således får lov til at tilbringe sommerhalvåret ude på græs under åben himmel, fortæller han.

Den mest besøgte gård var Søbysøgaard på Fyn, som modtog hele 14.000 gæster.

  • Det er simpelthen imponerende, siger Birgitte Nygaard, som er projektleder i Økologisk Landsforening. – Det er overvældende, at danskerne år efter år møder så talstærkt op, når de økologiske landmænd inviterer på gårdbesøg – også på en blæsende og kold søndag, fortsætter hun, og takker danskerne for deres store opbakning og ikke mindst de økologiske landmænd for deres arbejde på Økodagen.

Økodagen var også en glædens dag for Søren Plougstrup Pedersen fra Ribe, som er en af de landmænd der lige nu er ved at lægge om til økologi. Næste år kan han nemlig selv holde Økodag, og søndagens begivenheder har blot øget forventningens glæde for ham.

  • Som økologer er det jo det, vi pejler efter – at dyrene skal ha’ det bedste og mest naturlige liv, siger Søren Plougstrup Pedersen.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Økologisk Landsforening