I 2015 lagde børnefamilerne 30 procent mere økologi i indkøbskurvene. Det er mere eller mindre den aktuelle vækst i det danske øko-salg viser en ny analyse fra GfK som er en af verdens største analysevirksomheder.

Især forældrenes ønske om at skåne deres børn for rester af sprøjtegifte, får børnefamilierne til at gå amok i økologi, vurderer Økologisk Landsforening.

Børnefamiliernes indkøb af økologiske varer voksede med hele 30 procent fra 2014 til 2015. I samme periode voksede øko-salget til husstande uden børn med to procent. Det viser en ny analyse baseret på GFK’s husstandspanel, som er lavet for Økologisk Landsforening. Det er således de 780.000 børnefamilier i Danmark, der er den altdominerende drivkraft for væksten i salget af økologi.

Mange af de unge, der nu bliver forældre, er selv vokset op med et basisniveau af økologi. De går nu all in på øko-mad og giver det videre til deres børn. Det er et utroligt stærkt udgangspunkt for økologiens udvikling i både markedet og marken – nu og i fremtiden. Børnefamiliernes valg af økologiske varer får i øjeblikket rigtig mange landmænd til at parkere giftsprøjten og lægge deres marker om til økologi. Med andre ord er børnefamilierne i gang med at forandre dansk landbrug i et tempo, vi ikke har set før”, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

14,8 procent af dagligvareindkøbene hos danske børnefamilier med børn i alderen 0-6 år er økologiske, viser Økologisk Landsforenings markedsnotat. Det er markant højere end landsgennemsnittet, som er 8,4 procent.

Forældre vælger økologi som det sikre valg

Stigningen i det økologiske salg skyldes først og fremmest, at økologisk frugt og grønt er gået markant frem. Undersøgelser viser, at netop ønsket om at undgå rester af sprøjtegifte, er den vigtigste årsag til, at børnefamilierne vælger økologi. En anden højdespringer i salget er økologisk babymad, som steg med hele 71 procent fra 2014 til 2015.

  • Især når man har helt små børn, er man som forældre meget påpasselige med ikke at udsætte dem for skadelige stoffer. Derfor eksploderer nybagte forældres køb af økologiske varer. De handler ud fra et forsigtighedsprincip om, at det er bedre helt at undgå disse potentielt skadelige stoffer end at satse på, at de er ufarlige. Og når de vælger økologi kan de være sikre på, at det er rene fødevarer, de serverer for deres børn, siger Per Kølster.

Eksperter: børns hjerner kan tage skade

Per Kølster peger på, at den logik, der ligger til grund for børnefamiliernes øko-valg, understøttes af anbefalinger fra en række danske læger, sundhedsplejersker og forskere. De råder gravide og ammende til at spise økologisk for at minimere indtaget af sprøjtegiftrester, der kan skade børns hjerner.

Ifølge Fødevarestyrelsens pesticidrapport følger der rester af sprøjtegifte med halvdelen af de ikke-økologiske frugter og grøntsager. Økologiske landmænd bruger ingen sprøjtegifte i produktionen, og de økologiske varer er desuden fri for 330 E-numre, som er tilladt at bruge i den konventionelle fødevareproduktion.

“Der er generelt en tendens til, at vi gerne vil tættere på råvarerne og ønsker en produktion, som er tillidsvækkende, gennemskuelig og skaber tryghed. Det er det, økologien kan”, slutter Per Kølster.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Økologi.dk