En ny international undersøgelse tyder på cigaretskod påvirker havene med en endeløs strøm af giftige metaller, som kunne ende i fødekæden.

Iranske forskere har ved at samle cigaretskod på strandene afsløret en konstant omsætning af potentielt skadelige kemikalier som lækker fra cigaretskodende.

Medierne som har fulgt undersøgelsen siger metallerne, herunder cadmium, nikkel og arsen; har været impliceret i at forårsage kræft, lav fødselsvægt og lunge, nyre og knogleskader.

Juryen er ude på, om brugte cigaretter indeholder nok af disse metaller til at forårsage mennesker nok skade til vi skal reagere.

Den nye undesøgelse giver anledning til at mistænke at spor efter de skadlige metaller kan ophobes i fisk, for herefter at blive overført til mennesker via kosten.

Forskerne tog sandprøver fra sandbanker på ni strande i og omkring Den Persiske Golf i byen Bushehr.

De to prøver fra cigaretskod og målte niveauer af syv metaller, herunder jern, kobber, zink og mangan.

De vendte tilbage 10 dage senere for at gentage prøverne, og fandt meget små forskelle i niveauerne, hvilket tyder på cigaretskod konstant forurenener vandet.

Mens plastik i verdenshavene grundigt er blevet undersøgt, er cigaretskod stort set blevet overset.

Den nye undersøgelse, som netop er blevet offentliggjort i det britiske tidsskrift Tobakskontrol, menes at være den første undersøgelse af cigaretskod i havmiljøet.

Cigaretskod er den mest almindelige type af affald på strandene og havene, med en anslået mængde af 4500 trillion skod i hele verden hvert år.

Cigaretskod er ofte den mest almindelige type af affald som indsamles i den årlige Clean Up Australia dag, organisationen estimering at syv milliarder skod spredes over hele Australien hvert år.

Metaller har vist sig at lække fra cigaretskod, men ledende forfatter Dr. Sina Dobaradaran af Bushehr University of Medical Sciences, udtaler at der er meget lille viden omkring, hvordan denne proces påvirker vores havmiljø.

Dr. Dobaradaran udtaler yderligere, at der er behov for mere forskning for at forstå, hvordan kemikalierne kommer i havet, og hvordan de påvirker havets planter og dyr.

Forskerne har mistanke om at cigaretfiltre, som er fremstillet af celluloseacetat, transportere metallerne.

Men de siger også, at dyrerne reagerer meget forskelligt på de metal forurenende stoffer.

Mens forhøjede koncentrationer såre nogle arter, kan de øge tolerancen i andre.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: econews.com