De danske forbruger efterspørger kød fra dyr som har haft et godt liv. Fra 1. oktober vil de 1.200 butikker, som dels er ejet af Coop Danmark og dels af en række selvstændige brugsforeninger kunne sælge “Poppelgrise fra Hestbjerg”.

Poppelgrisene rummer en fortælling til forbrugerne om økologiske grise, der har et ekstra højt niveau af dyrevelfærd. Bertel Hestbjerg er Danmarks største økologiske svineproducent.
Alle Bertel Hestbjergs grise bliver født på marker, som han har plantet til med poppeltræer af hensyn til grisenes velfærd.
“Generelt forsøger vi at give grisene leveforhold, så de kan gøre de ting, der er naturlige for en gris. Grise er oprindeligt skovdyr, som elsker at rode i jorden mellem træerne. Træerne giver skygge om sommeren, hvilket er godt, da grisene ikke trives ved høje temperaturer”, siger Bertel Hestbjerg.

For at undgå antibiotika og anden medicin lader Bertel Hestbjerg sine smågrise gå hos søerne, til de er ti uger i stedet for syv uger, som normalt er reglen i den økologiske svinebranche i Danmark.

Hestbjerg med til at inspirere

Bertel Hestbjergs eksempel er inspirerende og er med til at udvikle økologi, mener direktør i Økologisk Landsforening, Paul Holmbeck.

“Vi har nogle meget nytænkende producenter, som skaber en masse dynamik og udvikling indenfor økologien. Frontløberne skaber nye fortællinger til forbrugerne, finder nye veje og viser, hvad der kan blive det næste ryk for hele økologien”, siger han.

Stor efterspørgelse på økologisk svinekød

Det økologiske svinekød fra Hestbjerg skal være med til at dække cirka 60 % af behovet for økologisk svinekød. Resten kommer fra leverancer fra Friland.

“Flere og flere forbrugere vil gerne vide noget om, hvor deres varer kommer fra, hvilken kvalitet de har, og hvordan dyrene er vokset op. Det bliver nemt at formidle med netop Berthels grise, fordi historien er så stærkt”, siger Thomas Roland, ansvarlighedschef hos COOP til TV MidtVest.

Bertel Hestbjerg er med sin 1.950 søer, der årligt får 40.000 smågrise, Danmarks største producent af økologisk svinekød. Coops mål er at få kød fra 130 af Bertels grise hver uge.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Økologisk Landsforening