Nye tal fra NaturErhvervstyrelsen viser at det økologiske landbrugsareal i maj 2015 var vokset med blot 2 procent i forhold til året før.

Og udviklingen har taget fart siden – de resterende 6 måneder af 2015 startede mere end 350 bedrifter omlægning til økologi, og allerede i år har de danske landmænd ansøgt om et rekordstort økologisk areal.

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening har denne reaktion på den nye øko-statistik som NaturErhvervstyrelsen netop har offentliggjort:

 “Det er utroligt glædeligt at se, at omlægningen af danske marker til økologi er begyndt at tage fart. Der var en massiv tilgang af økologiske bedrifter i 2015. Og sammenholdt med ansøgning om økologisk arealtilskud til et rekordstort areal på mere end 41.000 hektar i år – svarende til en stigning på ca. 22 procent fra det nuværende niveau – tegner det et tydeligt billede af et landbrug, der lytter til danskernes ønske om mere økologi”.

Positive tal i statistikken ses først næste år

2.636 økologisk landbrug i Danmark, svarende til en stigning på to procent i forhold til året før, der tilsammen dækkede over et økologisk areal på 179.808 hektarer viser statistikken er opgjort den 31. maj 2015.

Ved udgangen af 2015 var antallet af økologiske landbrug imidlertid vokset til 2.991, og den samlede tilgang af økologiske bedrifter i 2015 var den største i 15 år.

De nye tal i statistikken tager således ikke højde for de ekstraordinært mange landmænd, der søgte om økologisk arealtilskud i den udvidede ansøgningsrunde med frist i september sidste år. De omkring 350 landbrug, der har ansøgt om økologisk autorisation efter 31. maj 2015, indgår derfor først i statistikken for 2016.

Forbrugerne efterspørger mere økologi

Per Kølster understreger, at markedet netop i høj grad kalder på en større produktion af økologiske varer. Salget af økologi i den danske dagligvarehandel er steget i mere end ti år i træk, øko-salget til landets professionelle køkkener er tredoblet siden 2009, og eksporten af danske øko-varer er syvdoblet på ti år.

“Den store efterspørgsel får flere og flere landmænd til at tage skridtet og parkere marksprøjterne – med store samfundsfordele til følge. Flere øko-marker giver flere sunde øko-varer, som er fri for rester af sprøjtegifte. Og pesticidfri marker er med til at sikre en rig natur og rent drikkevand til vores børn og børnebørn. Det betyder også, at flere dyr får et liv med god plads og mulighed for at komme ud under åben himmel. Samtidig bliver det væsentlig mere interessant at være økologisk forbruger, når udvalget af økologiske varer vokser. Der er behov for flere øko-varer derude på hylderne”, udtaler formanden.

Tendensen fortsætter

Per Kølster tror på, at den positive udvikling vil fortsætte i de kommende år.

“Virksomheder, detailhandel og eksportmarkeder meddeler samstemmende, at forbrugernes interesse for økologiske fødevarer bliver mere og mere tydelig. Og samtidig mærker vores landbrugskonsulenter en bred og markant stigende interesse for omlægningstjek hos alt fra bærproducenter til svineproducenter. Jeg er overbevidst om, at målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020, som den forhenværende regering satte, er indenfor rækkevidde”.

Forfatter: Redaktionen på ecolove

Kilde: Økologisk Landsforening