Undersøgelse viser, at bare efter en uge med økologisk fødevarer vs. konventionelle fødevarer fører til en 90 procent reduktion i pesticid forgiftning i kroppen.

Nyere forskning har vist, spiser man økologiske fødevarer kun en uge, falder mængden af pesticider i kroppen dramatisk.

Undersøgelsen viste at voksne, der udelukkende spiste økologiske fødevarer i syv dage havde en 89 procent nedgang i deres urins biomarkører, der indikerer tilstedeværelsen af organophosphat (OP) pesticider. OP pesticider (såsom glyphosat) kan forårsage “frugtbarhed, vækst og udviklings” problemer hos både mænd og kvinder.

Forskning har knyttet OP pesticider til neurotoksiske effekter hos mennesker og kan også være ansvarlig for en øget risiko for forstyrrelse af opmærksomhed og aktivitet (ADHD) og autisme hos børn.

Dr. Liza Oates fra RMIT University i Australien var den ledende forsker i undersøgelsen, der viste et fald i urin pesticider metabolitter forbundet med at spise økologiske fødevarer. Hun sagde, at forskningen viser, at indtagelse af fødevarer er den største kilde til pesticider eksponering i mennesker.

Hvad med en dejlig portion nervegas?

Dr. Oates påpeger også, at mange OP pesticider oprindeligt blev udviklet som komponenter, der anvendes i nervegas, så det er ingen overraskelse, at de har neurotoksiske virkninger på mennesker:

Der er en vis spirende forskning som tyder på nogle links mellem daglig lavdosis  eksponering til OP, og problemer med nervesystemet. Dette er dog ikke overraskende, fordi aktiviteterne i disse stoffer er giftige for menneskers nervesystem.

En masse af disse midler blev oprindeligt udviklet som nerve gasser til kemisk krigsførelse, så vi ved, at de har toksiske effekter på nervesystemet ved høje doser.

Hvad som er mindre klart, er at i hvilke dosis de begynder at blive farlige. Det er nok meget forskelligt for forskellige individer alt afhængigt af andre faktorer som deres evne til at eliminere og afgifte disse kemikalier.

Økologiske fødevarer i USA er generelt omkring 80 procent pesticidfri. En grund til, at de ikke er 100 procent pesticid-fri, er det faktum, at der er ca. 315 naturlige pesticider, der er godkendt af det amerikanske National Organic Program til anvendelse i økologisk landbrug “under særlige restriktioner, som økologiske certificeringsorganer.”

Syntetiske pesticider er også nogle gange fundet i økologiske fødevarer på grund af “drift, fremførsel i jorden, eller bevægelse i luften.”

Reducer pesticider i din kost

Selvom der næsten ingen 100 procent pesticid-fri økologiske fødevarer findes, viste undersøgelsen, at en diæt af økologiske fødevarer stadig er meget sundere end konventionelle fødevarer.

6 Tips: Sådan undgås spøjtemidler

1) KØB DANSK. Alene ved at vælge dansk frugt og grønt frem for udenlandsk kan man halvere sit indtag af pesticidrester. Er der ikke dansk? Så vælg afgrøder dyrket i EU.

2) GÅ EFTER DET GRØNNE. Frugt indeholder generelt flere rester af sprøjtemidler end grønsager. Eksotisk frugt dyrket i et varmt klima i særdeleshed er i højere grad udsat for insektangreb og sprøjtes derfor mere.

3) UNDGÅ SKRÆLLEN. Den indeholder langt størstedelen af resterne fra sprøjtemidler.

4) SPIS VARIERET. Undersøgelser har vist, at vi i Danmark får flest pesticider fra æbler, rødvin, tomater, agurk, hvedebrød og pære.

5) VARM DEM OP. Vask har ikke den store effekt i forhold til at fjerne rester af sprøjtemidler. Til gengæld nedbrydes en del af sprøjtemidlerne, når de bliver varmet op.

6) ØKO ER GODT. Økologisk frugt og grønt indeholder stort set aldrig rester af sprøjtemidler i Danmark.