Pesticider er ikke bare dårlige for insekter og skadedyr. Giftstofferne har også vist sig at have indflydelse på andet dyreliv, og nu er der fundet en sammenhæng mellem pesticider og hjernens udvikling hos mennesker.

En dansk læge og professor i miljømedicin har i mange år forsket i området, og i slutningen af sidste år udkom han med bogen ”Kemi på hjernen – går ud over enhver forstand”. Den uhyggelige konklusion er, at fostrets hjerne tager skade, hvis den gravide har en høj koncentration af giftstoffer i kroppen.

Manden bag forskningen er Philippe Grandjean, og selvom han mistænker alle typer af pesticider for at være skadende for hjernens udvikling, så er der især én der skiller sig ud: chlorpyrifos.

Chlorpyrifos indeholder kemikalier, der angriber insekternes nervesystem. Det er et enormt effektivt pesticid, idet insekternes hjerner er meget modtagelige over for giften. Men det samme er altså gældende for menneskehjernen.

Selvom chlorpyrifos ikke er tilladt at anvende i dansk landbrug, bliver rester af giften importeret med frugt fra udlandet. I et studie fra 2008-9 kunne der måles chlorpyrifos i danske kvinders urin. Og det var ikke bare i små mængder – sammenlignet med studier fra bl.a. New York viste det sig, at niveauet af chlorpyrifos i de danske kvinder var højere end andre steder.

Konsekvensen af tilstedeværelsen af disse giftstoffer er, at de danske kvinder får børn med lavere IQ.

Det høje niveau af chlorpyrifos skyldes formentlig, at vi en del af året spiser meget konventionelt dyrket frugt fra udlandet. Philippe Grandjean råder derfor til, at gravide og små børn skal holde sig fra ikke-økologisk frugt og bladgrønt, og i stedet gå efter det økologiske.

Han henviser desuden til et amerikansk forsøg, som har vist, at økologisk kost helt kan fjerne pesticider fra vores kroppe. Det er aldrig for sent at gå i gang.

Forfatter: Redaktionen på ecolove.dk

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening