86 procent af danskerne forsøger at leve mere klimavenligt, mens de venter på, at verdens ledere skal blive enige om, hvad man skal stille op med den globale opvarmning. Størstedelen af danskerne har nedsat el og varmeforbruget de sidste par år, det viser en ny undersøgelse.

Imens verdens ledere arbejder hårdt på at blive enige om COP20 mødet i Peru, har danskerne taget sagen i egen hånd så længe. De er nemlig blevet bevidste om, hvordan de nemt kan skåne miljøet i deres privatliv. Det skriver DR.

I 2014 har hele 84 procent af de danske forbrugere gjort noget aktivt, for at skåne miljøet og opbygge en mere miljøvenlig livsstil, det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for DR.

Der spares på elforbruget

Elektriciteten er især det, som de danske forbrugere er begyndt at spare på. I 2014 har hver syvende forbruger sparet på el og varme.

Hele 52 procent af de danske forbrugere har skruet ned for varmen, så der burde være glædelige nyheder på varmeregningen for de fleste i år.

Især det at spare penge er en af grundene til, at det er elforbruget, som danskerne har skruet ned for. Det mener direktøren i den grønne tænketank Concito, Christian Ibsen.

’Det der direkte påvirker folks forbrug, det er deres økonomi. Men det er da positivt, at så mange også vil agere klimavenligt,’ siger han.

Kødforbruget forurener stadig

Det største aftryk som danskerne sætter på miljøet er CO2-udslippet. Vores fødevareproduktion samt import og eksport af kød er meget stort og udleder meget CO2. Epinions undersøgelse viser, at kun 13 procent af danskerne har spist mindre kød i år end sidste år.

’Det røde kød er en stor synder, så jeg opfordrer til, at man spiser flere grønsager. Og hvis man ikke kan skære ned på kødet, så kan man overveje at spise mere kylling og fisk, det udleder ikke nær så meget CO2 som køer gør,’ siger Christian Ibsen.

Kvinderne udgør den største forskel

Undersøgelsen viser, at det især er kvinderne, som har valgt at spise mindre rødt kød. Det er langt sværere for mændene at undvære de røde bøffer end det er for kvinderne.

Det samme gælder svaret, om man har ændret sine vaner på badeværelset i løbet af i år. Her er det også kvinderne, som har valgt at tage kortere bade end mændene. Der er 36 procent af kvinderne, som svarer, at de tager kortere bade, mens det kun er 23 procent af mændene der svarer det samme.

Det er Epinion som har foretaget undersøgelsen. De har spurgt 1.030 repræsentative danske forbrugere fra d. 28. november til d. 7. december.