Svenske forskere har udviklet en film som fungerer som et opvarmnings- og kølesystem ved at absorbere varme, holde på det for derefter at frigive det om natten

Det Internationale Energiagentur anslår, at en milliard klimaanlæg vil blive installeret inden 2028. Imidlertid frigiver klimaanlæg millioner af tons kuldioxid i atmosfæren hvert år. Denne film til vinduer er designet af Chalmers University, og kan bidrage til at reducere behovet for aircondition.

Filmen har potentiale til at hjælpe bygninger med at reducere behovet for at bruge varmeanlæg og klimaanlæg til at regulere rummets temperatur.

Den er lavet af molekyler, som absorberer varme fra solen. Filmen har en gul farve og bliver gennemsigtig, når den absorberer varme. Når solen går ned, frigiver filmen den varme, der absorberes i løbet af dagen. Når filmen frigiver al varme og er vendt tilbage til gul, er den klar til at absorbere varme fra solen igen. Holdet arbejder for øjeblikket på at forbedre molekylets omkostninger, og øge koncentrationen af filtreringen af filmen. Det australske forskningsråd, Knut og Alice Wallenberg Fonden og Det Svenske Strategiske Forskningsfond finansierer studiet.

Kilde: www.chalmers.se

Forfatter: Redaktionen på ecolove