Et nyt design til en soldrevet vandrenser kunne hjælpe med at redde liv til søs

Den mexicanske designer Marco Antonio Barba Sánchez har vundet en James Dyson Award for sin lavpris saltvandsrenser på solenergi. Han kom på ideen efter at have bemærket, at lokale fiskere ikke havde ordentligt udstyr til at klare sig på et skibsvrag. Sánchez har kombineret solenergi destillation og filtrering for at producere et mere effektiv rensemiddel end dem, der er let tilgængelige.

Bermuda, den nye renser bruger en oppustelig tank med to lag. Et halvgennemsigtigt ydre lag og et indvendigt lag af plastbelagt aluminium. I oppustet stand, bliver luft fanget mellem de to lag. Lufttrykket mellem det indre og det ydre lag skaber højere tryk på indersiden, styret med en ventil. Dette fremskynder fordampningen af ​​vand til destillation. Bermuda indeholder også et filter til yderligere rensning.

Sánchez vurderer, at hans enhed kan producere mellem 2,1 og 4,2 liter drikkevand om dagen. Variationen afhænger af mængden af ​​sollys, der er til rådighed. Det resulterende vand indeholder for meget natrium til langvarig brug, men er egnet til nødsituationer. Mexicos regering er efter sigende interesseret i at udvikle produktet yderligere, og Sánchez har modtaget støtte fra det mexicanske sekretariat for landbrug, husdyr, landdistriktsudvikling, fiskeri og fødevarer.

Bermuda producerer kun nok vand til nødsituationer. Men dens lave omkostninger, solkraft og effektivitet gør den nyttig for folk, der ikke har adgang til dyrere enheder. Det kan hjælpe med at redde liv i nogle af verdens fattigste dele. Sánchez håber, at der i fremtiden kan udvikles modeller til andre anvendelser og til brug ved rensning af ferskvand samt saltvand.

Kilde: www.dezeen.com

Forfatter: Redaktionen på ecolove