Sri Lanka havtaske i karry

Fisk kan have det røde økologimærke, MSC- eller ASC-mærket. Fisk indeholder sunde fiskeolier og vitaminer, men konventionelt fiskeri har konsekvenser for miljøet, din sundhed og fiskenes dyrevelfærd. Overforbrug af antibiotika hos konventionelt opdrættede fisk kan forurene vandmiljøet og gøre bakterier antibiotikaresistente, og der kan være rester af sprøjtemidler i fiskenes foder. Konventionelle, vilde fisk kan blive overfisket, så bestande bliver truet eller uddør. Vil du træffe et mere bæredygtigt valg, skal du kigge efter 3 mærker, når du køber fisk.

Disse mærkerne stiller blandt andet krav til fiskenes levevilkår og miljøet. Her får du hjælp til at kende forskel på mærkerne.

Sri Lanka havtaske i karry

 4 personer

  1 time

Ingredienser

  • 500 g havtaske – køkkenklar
  • 1 tsk stødt gurkemeje
  • 2 limefrugter
  • 200 g brune ris
  • 400 ml lys kokosmælk

Sauce:

  • 2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 5 cm stykke ingefær
  • 2 friske grønne chilier
  • 10 modne mellemstore tomater, på stilk
  • Jordnøddeolie
  • 1 lille håndfuld friske karryblade
  • 3 kardemomme frø
  • 2 tsk brun sennep frø
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 tsk bukkehorn frø
  • ½ tsk stødt gurkemeje
  • 1 knop af tamarind pasta eller 1 tsk tamarind sirup

Fremgangsmåde

  1. Skær havtaske i store stykker og kom den op i en mellemstor skål, sammen med gurkemeje, limeskal og saft og en stor knivspids havsalt.
  2. Blandes sammen, og lad det trække i køleskabet i mindst 1 time.
  3. Kog ris i en gryde med 100 ml kokosmælk og 300 ml vand tilsat salt.
  4. I mellemtiden tilberedes din sauce.
  5. Skræl løg og hvidløg, og hak det fint.
  6. Skræl og hak ingefær og chilli
  7. Hak tomater groft, sæt til side.
  8. Sæt en stor gryde over medium varme og tilsæt et stænk af jordnøddeolie, løg, ingefær, hvidløg, chili og karry blade. steg i 5 til 10 minutter, eller indtil løget er blødgjort og farvet.
  9. Kardemomme frø kværnes i en morter, og rør dem i gryden sammen med sennepsfrø, spidskommen, bukkehorn og gurkemeje. Steg i 1 minut.
  10. Rør de hakkede tomater, tamarind pasta eller sirup, det resterende kokosmælk og 100 ml vand ved, lad det derefter simre i 10 minutter, eller indtil tomaterne begynder at bryde ned og saucen reduceres.
  11. Tilsæt havtaske til saucen og lad det simre, indtil fisken er kogt igennem og uigennemsigtig. Fjern og kassér kardemomme frø, server med ris.