Sorte bønner med gurkemeje stegt blomkål

Sorte bønner stammer oprindeligt fra Asien, men er i dag en populær afgrøde i det sydlige USA, hvor bønnerne især bruges i soul food. Modsat meget kød har bønnerne til gengæld kun 0,9 g fedt pr. 100 g, og med 16 g kostfibre pr. 100 g, er bønnerne svære at slå af pinden som en superfood.

Sorte bønner med gurkemeje stegt blomkål

 4 personer

 45 minutter

Ingredienser

Blomkål:

  • 1 medium blomkål
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1/2 tsk spidskommen
  • 1/2 tsk røget paprika
  • 1/2 tsk knust havsalt
  • Sort peber
  • 1/2 tsk chili flager

Sorte bønner:

  • 1 løg groft hakket
  • 2 spsk kokosolie
  • 3 fed hvidløg fint hakket
  • 1/2 spsk stødt asafoetida∗
  • 1 tsk gurkemeje
  • 1 tsk cumin frø
  • 1/2 tsk chili flager
  • 10 cherrytomater skåret i halvdele
  • 1 glas/dåse økologiske sorte bønner – herunder vandet
  • 1 tsk havsalt
  • 1/4 tsk hvid peber

Fremgangsmåde

Blomkål:

  1. Tilsæt olien og krydderierne til en stor skål og bland godt.
  2. Skær blomkål op i buketter, og tilsæt dem til skålen med olien, bland godt.
  3. Kom blomkålen i ovnen i 20 minutter i en bradepande på 150 g, drej derefter, og steg dem  i yderligere 20 minutter, indtil blomkålen er stegt og gyldenbrun. Fjern fra ovnen.

Sorte bønner:

  1. Tilsæt olien til en stor stegepande og varme til en medium varme. Tilsæt løg og steg i 8-10 minutter indtil blød og brunnet.
  2. Tilsæt hvidløg og steg i endnu et minut.
  3. Tilsæt krydderierne og steg i et minut eller deromkring.
  4. Tilsæt cherrytomaterne og steg i yderligere 3 minutter, indtil de er blødgjort. Tilsæt et stænk vand om nødvendigt.
  5. Tilsæt de sorte bønner med deres væske og dæk og lad dem simre i 10 minutter
  6. Krydr rigtig godt.

∗Asafoetida er et krydderi, der ikke har fået megen opmærksomhed i den vestlige verden på det seneste, men var et værdsat krydderi i det gamle Rom. Krydderiet stammer fra rodsaften fra en skærmblomstrende plante, der minder om persille i udseenede og hovedsageligt vokser i Iran og Indien. Rødderne skæres med en kniv, og den mælkehvide saft, der siver ud, størkner til en hård, harpikslignende substans. Krydderiet sælges enten som klumper eller stødt. Hos ASA forhandler vi kun den stødte form, der blandet med bukkehornsmel for at få den rette pulverform.

I Indien bruges asafoetida ofte sammen med bønneretter, da det modvirker luft i maven. Trosretninger, der ikke må spise løg, bruger også dette krydderi som en værdifuld erstatning.