En svensk studerende, Pontus Törnqvist har fundet et godt alternativ til den almindelige plastik. Blandt de forskellige typer stivelse, undersøgte den unge svenske studerende kartoffelstivelsen. Hans opfindelse er en kandidat til den prestigefyldte James Dyson Award

Som den studerende selv fortæller: “Jeg var interesseret i at finde løsninger til genbrug af plastik”. Udgangspunktet var den uoverensstemmelsen der er mellem den tid, folk bruger plastikgenstande (20 minutter) og den tid, de forbliver i miljøet (450 år!).

Pontus Törnqvist fulgte den klassiske videnskabelige metode, og han gennemførte derfor en proces med ‘trial & error’. “Jeg troede først, at jeg kunne bruge alger i mit biologisk nedbrydelige termoplastiske projekt på en eller anden måde. Men da jeg opvarmede algerne, var alt, hvad jeg fik, en slags algerkage. Da jeg forsøgte at blande alger med kartoffelstivelse, faldt en lille del af den væske ned på jorden. Da det tørrede op, dannede det en slags film. Derfor fokuserede jeg al min energi på dette “.

Sådan blev kartoffel plast født. Dette er et biologisk nedbrydeligt materiale, der kan bruges til at gøre ethvert objekt, der normalt er lavet med engangsplastik: fra sugerør til bestik. Derefter bliver det omdannet til kompost inden for to måneder efter brugen.

Kartoffelplast fremstilles ved at kombinere kartoffelstivelse og vand. Derefter opvarmes det indtil væsken fortykkes. Derefter hældes blandingen i forme og udsættes for varme, indtil den bliver et kompakt og tørt stykke. Afhængigt af væskemængden hældt i forme, kan materialerne være tykke, hårde eller en slank film.

Törnqvist udtaler; “Det er et termoplastisk materiale, hvilket betyder, at det kan modelleres, når det udsættes for varme og fugtighed. Dette åbner for mange designmuligheder, fra form til udseende på overfladerne. En ekstrem varme er ikke nødvendig. Derfor kan forme fremstilles af plast. Dette reducerer ekstreme omkostninger i forhold til at bruge metalfremstillede støbeforme “.

Kilde: james dyson award

Forfatter: Redaktionen på ecolove