Mens en håndfuld high end fashion brands behandler flygtninge med et moralsk højt imperativ og en kommercielt levedygtig måde at lave forretninger på, findes der mange andre som bruger syriske børneflygtninge som arbejdeskraft under ulovlige forhold.

Store fashion brands formår ikke at beskytte syriske flygtninge, fra “endemisk” misbrug på tyrkiske fabrikker, som leverer tøj til den europæiske detailhandel, udtaler Business and Human Rights Resource Centre.

Børnearbejde, dårlig løn og farlige forhold er blandt de risici, hvad flytninge som ikke er registret, oplever i den Tyrkiets beklædningsindustrien, ifølge Business and Human Rights Resource Centre.

Den London-baserede velgørenheds organisation, adspurgte 38 store mærker med tyrkiske fabrikker i deres forsyningskæder, om de foranstaltninger de træffer for at beskytte, de sårbare flygtningegrupper de ansætter som arbejdskraft mod udnyttelse.

“En håndfuld førende mærker, som NEXT og New Look, demonstrerer at det er en moralsk nødvendighed, og kommercielt nødvendigt, at behandle flygtninge med respekt”, sagde Phil Bloomer, administrerende direktør hos Business and Human Rights Resource Centre, i en erklæring.

Det store flertal af fashion brands gør for lidt. De bør tage ved lære af andre virkosmheder, som holder sig på den rigtig side af loven, og forbyde misbrug af flygtninge i deres forsyningskæder, og samtidig insistere på at deres leverandører, opretholder anstændigt arbejde for alle deres ansatte.

Næsten 3 millioner flygtninge – mere end halvdelen under 18 år – er flygtet til Tyrkiet for at undslippe krigen i Syrien. Mange arbejder illegalt i Tyrkiets beklædningsindustri, som leverer milliarder af kroner i tøj og sko om året, -det meste til Europa, især Tyskland.

En undersøgelse fra Reuters ( Thomas Reuters Foundation ) i år har fundet bevis for, at syriske flygtningebørn i Tyrkiet, arbejder på tøj fabrikker under ulovlige forhold. Tyrkiet forbyder børnarbejde under 15 år!

I et tv program fra BBC Panorama fandt, at syriske flygtningebørn havde arbejdet på tøj fabrikker, der levere til de britiske high street detailhandler som Marks & Spencer (M & S) og online butik ASOS.

En M & S talsmand sagde til Reuters inden programmmet gik i luften:

“Vi har ikke tidligere fundet noget bevis for at syriske arbejdere, arbejder på de fabrikker, der leverer varer til os, så vi er meget skuffet over disse resultater, som er yderst alvorlig og er uacceptable for M & S.”

Forfatter: redaktionen på ecolove

Kilde: BBC